Detken és Abasáron is adventi programot és falukarácsonyt tartottak a hétvégén. A kissé zord időjárás ellenére is sokan voltak kíváncsiak a műsorokra, a találkozásokra, a közös hangolódásra az ünnepre. Jó volt látni és megélni, hogy a gyermekek műsorát milyen szeretettel fogadták mindkét településen, és a kicsik milyen lelkesedéssel és léptek fel a felnőttek előtt. Az eseményeken mi is ott jártunk.

Manók, karácsonyi dallamok és finom falatok

Detken a Művelődési házban gyülekeztek a helyiek. A kezdésre, fél ötre zsúfolásig megtelt a terem, szinte egy gombostűt nem lehetett leejteni, olyan sokan voltak kíváncsiak a gyerekek műsorára. Az első részben az óvodások adtak műsort, s ahogyan náluk természetes, örömmel integettek a nézők között helyet foglaló szülőknek és nagyszülőknek. Összességében elismerés a felkészítő óvónőknek, hiszen bájos és hangulatos felvezetése volt ez a nap programjának. A nagycsoportosok énekei és versei után az általános iskolások léptek színpadra, akik a karácsonyi ünnepkört dolgozták fel egy valóban szívhez szóló előadásban, melyben szerepet kaptak a manók, hallottunk arról, hogy ne vágjunk ki az erdőből fenyőt, majd megjelentek az angyalok is. A betlehemezés is megelevenedett a mintegy húsz perces műsorban, amelynek történetét az iskolában állították össze, valóban szívhez szóló dramaturgiával. A gyerekek előadását követően forralt bor és tea mellett finomságok várták a családokat. Az eső ellenére a sátrak alatt gyorsan fogyott a sült kolbász, a vadragu leves és a helyiek által készített sütemények, mindezeket adomány jegyért lehetett fogyasztani. Közben a mézeskalácssütő versenyen is eredményt hirdettek, valamennyi nevező ajándékkal távozott. A detki programot a Detk Jövője Egyesület az önkormányzattal közösen szervezte meg.

Falukarácsony és adventi vásár Abasáron

Abasáron is ünnepre hangolódtak szombaton, a templomkert és környéke adott helyszínt a programnak, ott is esős idő várta a vendégeket. Kora délután a gyerekek műsorával kezdődött a program. Bár szabadtéren zajlott az egész program, sokan voltak kíváncsiak az óvodások és általános iskolások műsorára, itt is megelevenedett a betlehemi játék. Az esti mise után Iváncsy Balázs plébános gyújtotta meg a negyedik gyertyát az adventi koszorún, ami a szeretetet szimbolizálja. A „Boldog karácsonyt” felirat alatt Aba Sámuel szobra körül készített adventi koszorú szépen szimbolizálta a múlt és jelen találkozását, a jövőbe vetett hittel. Az abasári lakosok mellett a szomszéd településekről érkezőket a helyi termelők portékái mellett meleg falatok is várták. Este hét óra felé Báder Ernő és zenekarának muzsikája Márkus Liza énekével zárta az adventi készülődést Abasáron.

2022. december 19.

Kápolnai Nagy Ágnes

Abasári fotók: Kazsu Attila hivatalos közösségi oldala