Amikor háziasszonyként a karácsonyi menün gondolkodunk, az édességek sorában szinte mindig helyet kap a mézeskalács is. Szőllősi Ervinné Ildikó művészi szintre emelte ennek a finomságnak az elkészítését, kezei alatt számtalan csodák születtek az évtizedek alatt. Gyakorlatilag nincs olyan ötlet, amit ő ne tudna megvalósítani, elkészítette már a gyöngyöspatai templomot, a Mátra nevezetességeit, s számtalan egyedi kívánságnak tett eleget. Az ünnep közeledtével olvasóinkkal is megosztja jól bevált receptjét, de arról is beszélgettünk, hogyan lett a gyermekkori hobbiból szenvedély, s hogy az ő otthonában vajon mézeskalács kerül-e az ünnepi asztalra.

Ha a karácsonyra gondolok, szinte azonnal érzem a mézeskalács illatát, s az ünnepi készülődés során sok családban közös program ennek a finomságnak a sütése és díszítése. Ön hogyan lett a mézeskalács szerelmese?

Édesanyám sok süteményt készített gyermekkoromban a konyhában, de a mézeskalács valahogy kimaradt az édességek sorából. Így hát kislányként én kezdtem el kutakodni receptek után, emlékszem, a legelső mézeskalácsaim egy újságból kivágott recept alapján születtek meg. Az első próbálkozásaim akkora sikert arattak, hogy onnantól kezdve hagyomány lett a családunkban, hogy ünnepekkor én készítem ezt a finomságot.

Sokan a csodájára járnak a mézeskalácsainak. Hogyan lett a gyermekkori hobbiból szenvedély, sőt, művészet?

Mézeskalácsot bárki tud sütni, de én szerettem volna valami extrát belevinni. Mindig izgatta a fantáziámat, hogyan lehet ebből az egyszerű tésztából például térbeli formákat készíteni. Elkezdtem kísérletezni, házikót, kisautót, de egy kolléganőm unokájának a Thomas mozdonyt is elkészítettem. Aztán, amikor cseperedtek a gyermekeim, ők is bekapcsolódtak a sütésbe, s a lányommal egyre többször sütöttünk mézeskalácsot névnapra, születésnapra ajándék gyanánt. Olyan népszerűvé váltak, hogy azon kaptam magam, hogy az év 365 napján a mézeskalács illata lengi körbe az otthonunkat. Minden apró fortélyt magam kísérleteztem ki az évek során, megrajzoltam a formákat, sablonokat gyártottam, ragasztási technikán törtem a fejem. Maximalista vagyok, úgyhogy mindig van mit tökéletesíteni.

Mi volt a legnehezebb vagy legkülönlegesebb kérés?

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület kérésére megsütöttem a Mátra domborzatát, egy óriási sakktáblát bábukkal, amelyen az elkészített települések nevezetességei kaptak helyet. Hatalmas kihívás volt, mert sokszor csak fotók alapján készültek a templomok, szállodák, várak. Bárhol kiállítottuk, a csodájára jártak. De elkészítettem már mézeskalácsból a gyöngyöspatai templomot, a Szent Koronát, sütöttem aszfaltozó gépet, varrógépet, fényképezőt objektívvel, vonatot és még hosszasan sorolhatnám.

A kéréseknek tehát csak a fantázia szabhat határt, de mi a helyzet a régi idők klasszikusaival? Találunk még tükrös szivecskét a mézes finomságok sorában?

Hála Istennek az utóbbi években ismét egyre kelendőbben a múlt hagyományairól mesélő mézeskalácsok is. Így hát igen, újra hódítanak a tükrös szívek is, a fiatalabbak és az idősek is örömmel ajándékozzák a szeretteiknek. De a klasszikusok sorában ott vannak az állatkák, macik, méhecskék, cicák és kutyák is.

Utóbbiakat talán mi, egyszerű háziasszonyok is el tudjuk készíteni. Megosztja velünk a jól bevált receptjét?

Örömmel! Én egy erdélyi receptre esküszöm: szükségünk lesz 50-60 dkg lisztre, 20 dkg porcukorra, 1 teáskanál szódabikarbónára, egy csipet sóra, 2 tojásra, 5 dkg vajra, ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverékre, egy pici fahéjra és 35 dkg mézre. Mindezekből tésztát gyúrunk, majd egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap jól átgyúrjuk, lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtjuk ki, aztán jöhetnek a mézeskalács formák és szaggathatjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, majd 180 fokos, előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, jöhet a díszítés! A díszítőmázhoz 1 tojás fehérjére, pár csepp ecetre, csipetnyi sóra, 20-25 dkg jól átszitált porcukorra van szükségünk. Nem kell habbá felverni, apránként adagoljuk a porcukrot addig, amíg lágy, krémszerű masszát kapunk! Ételszínezékkel színezhetjük is, majd celofántasakba töltjük, és kezdődhet a móka!

Gondolom, a mézes finomság az önök ünnepi asztaláról sem hiányozhat!

Azt szoktam mondani, hogy nálunk az év 365 napján karácsony van, hiszen szinte minden nap készítek mézeskalácsot. Így – bár egy pici tányérban ebből is kerül majd az asztalra – más süteményekhez kapcsolódnak a családi hagyományaink: a nagymamám receptje alapján készült túrós rétes, és a zserbó emeli majd az ünnep fényét.

 

2022. december 24.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás