A karácsonyi ünnepek alatti, kora tavaszias idő sokakat csábított a természetbe. Szerencséje volt annak, aki útra kelt, mert a szeles idő miatt mindenhol meseszép panorámában lehet gyönyörködni. Akik a főváros környékén túráztak, egyes kilátópontokról akár a Mátrát is láthatták.

Sokak kívánalmával ellentétben hó helyett kora tavaszias időt hoztak az ünnepek. A közel egy hete még fagyosan, zúzmarásan csillogó téli világ még a hegyek rejtekéből is eltűnt. A jó idő azonban sokakat csábított túrázásra, természetjárásra.

Egy gyenge hidegfront miatt a még így is kora tavaszias időben gyönyörűen kitisztult a légkör, így messzire lehetett látni. Nemcsak térségünk, a Mátra és a Bükk kilátópontjairól tárulkozott csodás panoráma az utazók elé, de más, tőlünk akár 100 kilométer távolban elterülő hegyeinkről, dombjainkról is lehetett látni a Mátra és a Bükk tömbjeit.

Karácsony után, a két ünnep között Isaszegen jártunk, a Gödöllői-dombság buckái között barangoltunk. Ugyan a Budai-hegységet és a Cserhátot egymástól elválasztó dombság nem rendelkezik túl magas kiemelkedésekkel, mégis számos területére igaz, hogy gyönyörű panoráma kínálkozik a szomszédos hegyvonulatokra és az Alföldre egyaránt. E helyszínek között említhetjük például a Szobor-hegyet, a Látó-hegyet, a Bajtemetést, a Margitát vagy éppen az Apácadombot is.

Isaszegi túránk alkalmával, a Szobor-hegyen is átívelő piros sáv jelzésen, Kálvária-hegy oldalában, a Honvédsíroktól mindössze 200 méterre található panorámapontról keletre tekintve gyönyörködtünk a Mátra kéklő vonulatában.

A tiszta időnek köszönhetően a hegység fő tömbjét, a Kékes kiemelkedését, valamint a a Felső-Mátrát és a Nyugati-Mátra vonulatait is precízen kirajzolódtak. A zavartalan, tiszta időben, a Nap sugarainak fényében távolról is lehetett látni, ahogy a hegyoldalban álló épületek csillognak a napsütésben. Tisztán látszott a Muzsla csúcsa, de előtűnt az ország két legmagasabb kiemelkedése, Galya- és Kékestető is a TV-tornyokkal.

Néhányan rácsodálkoznak ugyan az ilyen pillanatokra, melyek alkalmával több tíz kilométer vagy akár száz kilométer távolságról is lehet látni tiszta időben a Mátrát, magasságának és hazánk medencejellegének kettős viszonyaiból következőleg ez azonban nem is olyan ritkaság. Természetesen itt is érvényesül a “jókor jó helyen” törvénye, hiszen – ahogy írtuk is – több tényező együttállása is szükséges egy-egy ilyen momentum megéléséhez, ám amikor minden összeáll, akkor az eredmény káprázatos. Csakúgy például, ahogy térségünk kilátóiból olykor a Magas-Tátra vonulata látható.

Hasonló pillanatokkal teli, csodás időben és élményekben gazdag természetjárást kívánunk mindenkinek!

 

2022. december 28.

Demecs Norbi