Ha csekély mértékben is, de szombat reggel újból megmutatta magát a tél az ország csúcsán, Kékestetőn. Nem csupán a frissen hullott hólepel, de a kristálytiszta fagyos levegő, gyönyörű napsütés, és a hegyeket körbe ölelő felhőpaplan együttes képe idézett csodás pillanatokat.
Sokfelé volt csapadékos a péntekről szombatra virradó hajnal. Az enyhe időjárásból következően a legtöbb helyen eső volt jellemző, ám az ország tetején, Kékestetőn hó formájába hullott a csapadék. A gyenge intenzitású havazás csak gyenge leplet eredményezett a csúcson, ám ez a látvány is megteremtette a sokak által várt télies hangulatot.

A szombati időjárás kifejezetten kedvező volt mindazok számára, akik kisebb természetsétákat vagy hosszabb gyalogtúrákat terveztek erre a napra. Sokan használták ki a kékesi időjárás szépségeit: már kora reggelre benépesült a csúcs, ám nem csak az Angyalok-tisztázására érkeztek sokan, de a környező ösvényeken is számos kirándulóval, túrázóval találkoztunk.

Az ország számos területével ellentétben a Mátra csúcsain nem a januárra jellemző szürke, ködös időjárás, hanem a verőfényes napsütés volt jellemző – egész nap. Valóban csodás látvány nyújtott, ahogy a nap sugarai megcsillantak a friss, kristályos hóleplen, valamint ahogy a hegyek körül szorgosan úsztak a felhőfoszlányok. A tiszta időnek köszönhetően a reggeli órákban még a Magas-Tátra vonulatát is lehetett látni – távcső nélkül, szabad szemmel is.

A nap melege az éjszaka folyamán lehullott hólepel jelentős részét ugyan elolvasztotta délutánra, ám a csúcs közvetlen környékén és az árnyékos területeken egészen estig kitartott a szerény hótakaró. Így a naplemente pillanatai is különleges, lebilincselő téli látványt loptak a látogatók szívébe.

A friss előrejelzések szerint már a jövő hét elején télies fordulatot vehet az időjárás, továbbá az elkövetkező hét több napján is számíthatunk kisebb-nagyobb intenzitású havazásra térségünkben.

2023. 01. 15.

Kékes Online, Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi