A természet nem csak lelkünket, de testünket is táplálja. Tavaszi túráink során számos gyógynövénnyel és ehető vadnövénnyel találkozhatunk erdeinkben. Összeállításunkban mutatjuk, melyek a mi kedvenc, friss vadnövényeink, melyek a Mátra és a Bükk vidéken is megtalálhatóak.

Mielőtt megismerkednénk a lent bemutatandó fantasztikus ehető növényekkel, melyek kiváló gyógy- és fűszernövények is, fontos kihangsúlyozni, hogy a vadnövények gyűjtése sem történhet rendszertelenül, valamint ismeretlen módon. A gyűjtés során akár komoly veszélyek is fennállhatnak, hiszen kellő ismeret és szaktudás nélkül akár mérgező növény is gyűjthető, így ha nincs megfelelő ismerkedünk és meggyőződésünk, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Sose gyűjtsünk szennyezett helyről, ne válasszunk védett területet a gyűjtéshez, valamint tartsuk szem előtt az aktualitás erdőtörvényben és a természetvédelmi törvényben foglalt szabályokat.
Kányazsombor  
A kányazsombor az egyike a legősibb ismert fűszernövényeknek, hiszen forrásokból ismert, hogy magjait egy 6000 évvel ezelőtt élő kultúra emlékeinek feltárása során is megtalálták a régészek. Hazánkban, valamint Európa többi tájain konyhakerti termesztése is ismert, mára mégis meglehetősen megfeledkeztünk róla.
Legfőképpen erdőszéleken, gyomtársulásokban és hegységekben gyűjthetjük ezt a kicsit a csalánra emlékeztető gyógynövényt, de parkokban és kiskertekben is megterem. A gyógynövény sok hatóanyagot tartalmaz, például glukozinolátokat, olyan glikozidokat, amelyek a szívre vannak jó hatással. A növénynek kiemelkedő a mustárolaj-tartalma, ennek köszönhetően emlékeztet az íze és az illata a hagyma mellett a mustárra is. A hagymaszagú kányazsombor sok C-vitamint és A-provitamint is tartalmaz, így aki kedveli a vadnövényekből készült salátát, nyugodtan használhatja ezt a gyógynövényt. Mindemellett a gyógynövény enyhe antibiotikus hatással is rendelkezik. Igazi egyedisége, hogy hagymás íze a hagymákkal ellentétben nem köszön vissza evés után a leheletünkben.
Illatos turbolya 
Az illatos turbolya vagy zamatos turbolya a turbolya nemzetség Magyarországon élő leggyakoribb faja. Elsősorban vadon gyűjthető, de napjainkban egyre többen termesztik is.
Az ánizsra emlékeztető illatú, édeskés, de kifejezetten jóízű növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. Küllemre könnyen összetéveszthető más, mérgező növényekkel, de illatra és ízre semmiképpen sem. A levelek szárnyasan összetettek. A levélhüvely éle szőrös. A virágzat összetett ernyő. Gallérlevél nincs, csak gallérkalevelek. A termés éretten nem bordás. A szirom fehér. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk.
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édes petrezselyemnek is nevezik.
Kígyóhagyma 
…vagyis vadsnidling. A medvehagymához hasonlóan őshonos, télálló, évelő hagymaféle, kint a természetben, bolygatott gyepekben, cserjésekben és erdőszéleken, sokfelé találkozhatunk vele. Mielőtt leszedjük, figyeljük meg, lapos-e a levele, külsőre ugyanis könnyen összekeverhető, olyan, mintha díszfű-féle lenne.
Illata és íze azonban egyből elárulja, ha enyhén fokhagyma ízű, levele pedig olyan, mint a vetett snidlingé. Viszont ne húzzuk ki a hagymáját, hanem vágjuk le úgy kétharmadban a levelét, így a hagymája is túléli a begyűjtést. A- és C-vitamin-bomba, emellett hasznos ásványi anyagokat tartalmaz, például remek vasforrás, foszforban, magnéziumban, káliumban és kalciumban gazdag. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy: vérkeringést javító, vértisztító, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződésre való hajlamot. Fogyasztása során pusztítja a szájüreg és az emésztőcsatorna baktériumait. Béltisztító hatású, tavaszi böjtben különösképp hasznos lehet. Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van. Salátaként vagy apróra vágva, ízesítőként, mártásokba, főzelékekbe, fűszerolajakba, hal- és tojásételekbe, joghurtos öntetekbe jól használható. Krémlevesként, medvehagymával vegyítve is remek.
Kakukkfű 
A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség mintegy 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein, így hazánk valamennyi régiójában is honosak. Történelmi feljegyzésekből tudható, hogy már az ókori egyiptomiak és a görögök is használták, ma általánosan elterjedt fűszer-és gyógynövény, a magyar konyha egyik fontos, tradicionális alapanyaga.
Magyarországon főleg a hegyvidékek napsütötte, sziklagyepes területein és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben gyakran termesztett kerti kakukkfű vagy közönséges kakukkfű is könnyen elvadulhat, hamar szétterülhet. Jellegzetes illatát, tavaszi tömeges virágzást követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk. Szárazságtűrő, fényigényes. A kakukkfű olyan sokrétű gyógynövény, melyet nem csupán a népi gyógyászat hasznosít. Szárított leveleit vagy eleven zöldrészeit felhasználják többek között kozmetikumokban, természetes illatosítókban vagy fertőtlenítőszerekben, számos egyszerű vagy különleges ételben vagy díszítés gyanánt. A szárított virágokból és levelekből potpourrikat és illatszeres zacskókat készítenek. Használják továbbá fertőzésgátlóként és frissítőként is. Készítenek belőle szörpöt, zöldrészeivel ízesítenek vele fűszervajat, teát, húsokat, halat, tölteteket, pörkölteket, leveseket, kenyeret, de még majonézt, gombát és brokkolit.
Salátaboglárka 
A kertekben, árokpartokon, parkokban, erdőkben egyre gyakrabban előforduló salátaboglárka igazi finomság – nevéből adódóan pedig kiváló saláta alapanyag, napjainkban pedig egyre inkább visszatér a gasztronómia köztudatban való hasznosítása is. Virágzás előtt szedett fiatal  zsenge leveleit, majd sokan virágait is salátának eszik.
A középkori izlandi mindennapokban zöldség helyett fogyasztották skorbut ellen.A népi gyógyászatban is skorbut és krónikus bőrpanaszok ellen alkalmazták. A megvastagodott gyökerek nedve szemölcs ellen használható. A homeopátia aranyér kezelésére használja. Tömeges virágzása miatt gyakran alkot aranylóan csillogó sárga szőnyeget, mely sok természetjáró kedvence a tavaszi időszakban. Hosszas virágzása miatt egyre kedveltebb és gyakoribb a díszkertekben is.
2023. április 22.
Demecs Norbi
Kiemelt fotó: Pixabay