A TOP 5 mátrai látnivaló között sokak listáján biztosan szerepel a parádfürdői Ilona-völgy is. Nem véletlen, hiszen történelmi értékek, gyógyító forrásvizek, természeti csodák, elbűvölő panorámák és térségi sajátosságok várják az ide látogatókat. Cikkünkben megmutatjuk, hogy miért érdemes ide ősszel is ellátogatni.

Szeptember közepe van, már több helyen is tarkállanak a mátrai erdők. Nincs ez másképp a Parádfürdőről nyíló Ilona-völgyben sem, melynek gyönyörű környéke kellemes őszi túrára csalogatja az utazót.

 

A Mátra, és egyúttal Észak-Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Parádi-medence és a Mátra főgerince között húzódó Ilona-völgy az autóval érkezők számára és a közösségi közlekedéssel utazók számára is könnyedén elérhető. Mivel a völgy nagy része könnyen járható, így gyermekek, idősek és mozgásszervi problémákkal küzdők számára is kedvelt úti cél. Ezzel ellentétben természetesen tartogat combosabb kihívásokat is a térség, így annak is ideális helyszín, aki a nehezebb, kalandosabb túrákat kedveli. Megmászható a település határában emelkedő Vörösvár, a Marhád, de elérhető a Nagy-Szár-hegy és a Disznó-kő, sőt mi több, a völgyön keresztül akár az országos Kéktúra teljes vonalához is csatlakozhatunk, melyen egészen Sirokig menetelhetünk, de a Kékestetőig is fölkapaszkodhatunk.

Az egykor a Károlyi család birtokainak területéhez tartozó völgy egyik legszebb látványossága a csodás gesztenye-fasor, mely bár kora ellenére gyengélkedik már, még mindig igéző szépséggel várja a látogatókat, főleg ősszel.

A fasor két oldalát szegélyező rétek ideális pihenőhelyek a túrázók számára, melyeken sok esetben kiépített pihenő is található. Ezeken a réteken az őszi időszakban tömegesen nyílik a gyönyörű őszi kikerics, mely egy erősen mérgező, de igazán dekoratív őszi vadvirág. Rózsaszín tengerei tökéletes téma a fotósok számára is.

Az Ilona-patak partján található Szent István-forrás a térség egyik gyógyító vizet kínáló, úgynevezett cseviceforrása, mely természetes szén-dioxid tartalma és ásványianyag-tartalma miatt számos problémára, elsősorban az emésztőszervi betegségekben szenvedők számára nyújt kiváló orvosságot. Ezeket, a Parádi-medencében feltörő gyógyvizeket Parádsasváron palackozzák is, mely országos forgalomban szinte bárhol megvásárolható.

A forrás szomszédságában elágazó túrautak megannyi jelzést és lehetőséget kínálnak: keletre a Várbükk és Recsk, valamit a Keleti-Mátra csúcsai, nyugatra a Tatárszállás és a Rózsaszállás környéke, déli irányba haladva, tovább a zöld jelzésen pedig a gyönyörű Ilona-vízesés érhető el gyalogos túra keretein belül.

 

2023. szeptember 16.

Demecs Norbi