Gyöngyös és Mátrafüred

Szeptember 29-én pénteken a gyöngyösi Tourinform Iroda szervez ingyenes városnéző sétát, mely a Szent Bertalan templom bejáratától indul. A séta során történelmi Fő tér mellett a Szent Bertalan templom környékével és a belváros épületeivel ismerkedhetünk meg.

A mátrafüredi Harkály Házban pénteken 14.30-tól, szombaton 10.00 és 14.30 órától garantált szakvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást a belépőjegyet váltó látogatók. Betekintést kaphatnak a Mátra kialakulásába, megismerkednek a hegység élővilágával és mindezt a természetvédelmi őrök „szemüvegén” keresztül láthatják.

Kisnána

Szeptember 30-án Kisnánán is több programon vehetünk részt. 12.00 és 14.00 órakor Móré László, a hírhedt rablólovag jelmezes tárlatvezetésén lehet részünk különleges élményben a Kisnánai várban. Este 18.30-kor túra indul a Kisnána település külterületén a Juhász-part sziklás oldalhoz. Az 1940-es évek elején a községi levente-mozgalom tagjai hadmérnökök segítségével kirakták kövekből Nagy-Magyarország kontúrját. Ebből ma már szinte semmi nem maradt, ám a helyiek ezt a helyet máig úgy hívják Nagy-Magyarország. A Nagy-Magyarországnál mécseseket gyújtanak majd, helyi legendákkal emlékeznek Kisnána történelmi múltjára. A séta során útba ejtik különleges hangulatú Ördögvályú-szurdokot is. A túra hossza mintegy 3 km, fejlámpa ajánlott!

Siroki vár

A Siroki vár két jeles napot ötvöz, a Turizmus világnapját és a Zene világnapját. Szombaton jazz dallamok csendülnek fel délután három és öt óra között a KNMlive (Nagy Szandra – ének, Komáromi-Nagy Márton zongora) játszik, akik külföldi és magyar jazz-, illetve popdalok feldolgozásait hozzák el a vendégeknek. Emellett mátrai és bükkaljai borászatok kínálják boraikat. A program a belépő mellett 1000 forintos kiegészítő jeggyel látogatható.

Erdészeti Nyílt Nap

A hétvége gazdag programkínálatához tartozik szombaton Mátrafüreden az az Erdészeti Szakiskolában megrendezendő Erdészeti Nyílt Nap. Az Egererdő Zrt. hagyományos programjában lehetőség nyílik arra, hogy közelebbről megismerjük az erdőt és az erdészek, vadászok munkáját.

A mátrai turizmus kezdetei

A Mátrát a két világháború között fedezték fel maguknak a turisták, bár a mátrai turizmus kezdetét az 1880-as évekre tehetjük, amikor 1887. májusában Hanák Kolos gyöngyösi ügyvéd – idén emlékezünk halálának 100. évfordulójára – létrehozta a Kárpát Turistaegylet Mátra Osztályát, a mai Magyarország első turistaegyletét. Tevékenysége révén út épült Benére (ma Mátrafüred), s ő írta a Mátra első útikalauzát is 1897-ben, mely ma reprint formában ismét elérhető. Hanák javaslatára alakult meg a Múzeumi Bizottság, amely később megalapította a Mátra Múzeumot. Az ő irányításával készültek el az első jelzett utak is a Mátrában.

 „A magyar címer hármas halmából Trianon elszakította a Tátrát, meg a Fátrát, s csak a legkisebbet, a Mátrát hagyta meg. Csonka hazánk csonka címerében most már a Mátra a legmagasabb, utolsóból lett elsővé. Azelőtt ügyet sem vetettünk rá. Annyi volt a szebbnél szebb hegységünk, hogy duskálhattunk bennök. Ma alig maradt egynéhány, s ezért kell megbecsülnünk a hármas halom e harmadik halmát.” (Mátra részletes kalauza, 1930.)

A mátrai turizmus fellendülésének időszaka a két világháború közti időszak volt. Trianont követően a kedvelt felvidéki üdülőhelyek elvesztése után értékelődött fel a Mátra, egyrészt a fővároshoz való viszonylagos közelsége, jó úthálózata és megfelelő vízellátása miatt. Utóbbi játszott szerepet a Horthy Miklós szanatórium felépítésében is Mátraházán, ez ma Mátraházai Szanatórium. Ebben az időszakban épült a kékesi szanatórium, a galyai nagyszálló. Gyöngyös és környékének turizmusában elévülhetetlen érdemeket szerzett Puky Árpád, Gyöngyös legendás polgármestere, aki fontosnak tartotta a Mátravasút bekapcsolását a turizmusba, de az ő nevéhez kötődik a legendás mondat is, “A Mátra legyen a magyar Semmering!”, vagyis fontosnak tartotta a téli sportok fejlesztését is.

2023. 09. 27.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes
Fotó: Kékes Online