November 25-én, szombaton, 18.00 órától az egyedi hangzású Szironta Együttes lép fel a Római katolikus Plébánián.

A besnyői Szironta Együttes önálló kamaraegyüttesként tevékenykedik Magyarországon. A 2004-ben alapított formáció kezdetben a népzenével, majd a magyar csengettyűkkel vívott ki sikert magának, mára hazánk legnagyobb – de európai viszonylatban is ritkaságnak számító – hangszerparkjával rendelkezik a handbellek területén. 5 oktáv Schulmerich-bell, 3 oktáv melodychime segíti munkájukat és azt a célt, amit kitűztek: Európát bekapcsolni a nemzetközi harangegyüttesek közösségébe. Komoly feladat, melyen jó úton haladnak, évi közel 50 koncerttel, több külföldi közreműködéssel járulnak hozzá a hangszer megismertetéséhez. Műsorukban elsősorban klasszikus zeneirodalmi műveket dolgoznak fel, de szívesen kitekintenek a populárisabb műfajok irányába is.

“A csengettyűk vagy éppen a harangok nagy meglepetést tudnak okozni, nem is gondolnánk, hogy milyen erő van bennük. Persze itt most nem a bronz-réz arányt kell érteni, hanem azt, mikor megcsendülnek, képesek elhallgattatni több száz fős közönséget, ámulatba ejteni a bámészkodókat. Hiszen új, érdekes és nem utolsó sorban roppant egyszerű hangszer.” (szironta.hu)

A különleges formáció ismert vendég térségünkben: Feldebrőn és Vécsen is játszottak már. 2023. december 8-án (pénteken) 19:00 órától Gyöngyösön, a Belváros téren,
december 15-én (pénteken) 15:00 órakor pedig Bodonyban, a Római Katolikus templomban láthatjuk, hallhatjuk őket.

2023. 11. 21.
Fotó: Youtube