A második résszel folytatjuk a téli gombás csemegék asztalra varázsolását Dávid Krisztinával a Mátra éléskamrájából. Az erdei gombaleves után most leveles tésztába töltött erdei gomás falatkák sültek szabad tűzön, melyet mi nem csak a kameráinkkal, hanem az orrunkkal is nyomon követtünk. Vargánya, júdásfüle gomba, és kucsmagomba, de még szarvasgomba is került a töltelékbe. Az ízeket és az illatokat most sem, de a receptet meg tudjuk osztani mindenkivel videón, és írásban is.

Erdei gombás falatkák gyógyhatású gombákból

Hozzávalók:

Ha friss gombából készítjük, akkor fajtánként (vargánya, júdásfüle, kucsmagomba) 20 dkg, ha szárított gombából, akkor úgy számoljunk, hogy 1 kiló friss gombából 10 dkg szárított lesz, tehát fajtánként 2-2-2 dkg szárított

– egy közepes nagyságú hagyma
– vaj
– egy tojás
– só, bors ízlés szerint
– szarvasgomba – ha különleges ízeket szeretnénk hozzáadni
– parmezán sajt
– petrezselyem
– szezámmag

Elkészítés:

Vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Ráöntjük a gombákat, majd puhára megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A levelestésztát kinyújtjuk, a muffinsütő formájához mérten korongokat szaggatunk ki a tésztából. A korongokat megtöltjük, szórunk bele apróra vágott petrezselymet, reszelt sajtot, szarvasgombát, kis batyukat formázva belőle, majd összecsípjük a tetejénél. Megkenjük az összekevert tojással, sajtot, szezámmagot szórunk a tetejére.
A muffinsütő formát alufóliába szorosan becsomagoljuk, parázsra tesszük sülni. Gyorsan megsül, 5-5 perc oldalanként, de ellenőrizni érdemes sütés közben.

Jó étvágyat kíván a Mátra éléskamrája és a Kékes Online!
https://www.facebook.com/matraeleskamraja

2024. 01. 15.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó és videó: Gyetvai Péter