Napsütésből és záporokból sem lesz hiány a hosszú hétvégén, de azért mégis érdemes lesz kimozdulni az otthon melegéből, hiszen a környéken számos programokkal várják a kirándulókat. Aki úgy dönt, hogy szűkebb hazánkban marad, az is bizonyára megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódást. Néhány ötlettel mi is igyekszünk segíteni!

A március 15-i ünnepi hosszú hétvége tökéletes alkalom egy kirándulásra a Siroki várba, ahol megemlékeznek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról is. Kézműves-foglalkozásokkal, valamint arcfestéssel várják a kisgyermekes családokat péntektől vasárnapig. Szombaton a Mare Temporis Alapítvány közreműködésével a reformkor világába csöppenhetnek a látogatók, ugyanis „élő kiállítás” keretében a korszak hétköznapjai életre kelnek, a vállalkozó szelleműek korhű társasjátékokban is kipróbálhatják tudásukat, valamint egy igazi nemzetőrrel is találkozhatnak az ide érkezők.

Hétvégére virágba borulnak a gyöngyöstarjáni vérszilvafák. Már rózsaszín árnyalatai jellemzik a fák koronáját, napról-napra bontakoznak ki a bimbók. Aki teheti, ne hagyja ki az idei virágzást sem! Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, azt javasolják, hogy a járművekkel a bekötő útról leágazó dűlőutakon parkoljanak, amennyiben azt a földutak állapota engedi, illetve a legszabályosabb és legbiztonságosabb módja a parkolásnak, a település központjában kialakított parkolóhelyeken megállni.

Ha már a közelben kirándulnak, akkor a Gyöngyösi Állatkertbe is érdemes lesz benézni hétvégén, ahol játékos feladatokat, vetélkedőket, izgalmas látványetetéseket, fenséges nagymacskákat, mókás majmokat, babusgatható nyuszikat, és még interaktív hüllőbemutatót is ígérnek.

Ha pedig egy kis kalandra vágyik a család, akkor az Oxygen Adrenalin Park éppen megfelelő választás lehet kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Közösségi oldalukon tájékoztatnak arról is, hogy a március 15-ei hosszú hétvége minden egyes napján nyitva lesznek 10:00 – 18:00 között. Terveik szerint a bobpályán kívül már használhatják a látogatók a függőhidat, a libegőt, tekerhettek a Sky Bike-kal és még a következő élményelemeket is kipróbálhatják: eurobungy, kisvonat, hajtány, trükkös kerékpárok, kowboykids, íjászat, paintball célbalövés.

Aki viszont kicsit több időt töltene a természetben, annak is akadnak lehetőségei. Március 17-én Bodony központjából indul a kilenc kilométeres ismeretterjesztő Lágyasi körtúra.  Az útvonala érinti Bodony központját, Áldozó, Tőkés, Lágyasi legelő, Fekete-föld, Kilátó, Ballai útvonalak is. Az időterv: 4-5 óra, a nehézségi szint: könnyű túra. Túravezetők: Révész Zoltán, kutató-mentő túravezető, Tóth Szabolcs túravezető és Szakács Béla kutató-mentő.

Szintén a természetjárás kedvelőinek szól a Kisnánai hóvirágnéző túra, amely egy kicsit nehezebb terepet ígér.

Mátravasút március 15-én kezdi meg menetrendszerinti közlekedését a téli kisvasúti üzemszünet után. A kirándulók az első hónapokban csak szabad- és munkaszüneti napokon nosztalgiázhatnak kisvasúton.

2024. 03. 14.
Kékes Online
Fotó: Gyöngyösi Állatkert Facebook oldala, Trencsényi Photo