Hóvirágnéző túra indul március 17-én, vasárnap, Kisnánáról. A túrázók felkaptatnak a Jagus 620 méter magas tetejére is, ahonnan pazar mátrai panorámát ígér a szervező.

A Kisnánai Várért Alapítvány és a Kisnánai Vár Hivatalos oldalán az eseményről azt írják, hogy 17 kilométeren át, 566 méter szintemelkedéssel, és ugyanannyi szintcsökkenéssel a Kisnánai Vártól indul a túra a Mária-út jelzésen a Szkalyinára.

Az esemény ingyenes, bárki csatlakozhat, aki kedvet és erőt érez magában a több mint hét órás természetjáráshoz. A túravezető Csabai András felhívta a figyelmet, hogy a terep adottságai miatt a túra nehéznek mondható. Helyenként erős emelkedőn, meredek lejtőn is fognak haladni. Ajánlott a túraruházat, esőkabát, túrabot. Érdemes ivóvizet, élelmet is csomagolni.

Fotó: Kisnánai Vár

A túravezető tájékoztatása szerint a csapattal az Ördögvályú-völgy jobb partján haladó úton, a Perlaki-erdőn keresztül jutnak föl a Hosszú-hegy észak-keleti csúcsa közelébe, ahonnan kényelmes, zömmel szintben haladó úton, csodás kilátással a Keleti-Mátra hegyeire és a Kékes tömbjére, egészen az Oroszlánvár alatt található nyeregig, azaz a Domoszlói-kapuig mennek majd.

– Észak-keleti irányban haladva rátérünk az országos kék sáv jelzésre és azt követve felmászunk a Jagus csúcsára, ahol a korábbi túrán Fajt Mária és Sztancsik Gábor segítségével felfedezett kilátópontra vezető ösvényt járhatóbbá tesszük. De még előtte, a csúcs felé vezető úton hóvirágmezőt fotózunk. Innen lemegyünk a Jagus és a Nagy-Zúgó-hegy nyergébe, és ott jobbra letérünk a kék sávról, hogy 800 méteres ereszkedéssel a kék kör jelzésen elérjük Csurgó-kút barátságos pihenőhelyét. Túránk zárásaként követjük az Első-Tarnóca-patak folyását a sárga sáv jelzésen, ami visszavezet minket a Kisnána Várhoz. A túrán való részvétel ingyenes, ám ha valaki mégis szeretné megköszönni a részvételt, a Kisnánai Várért Alapítvány számlaszámára (62800015-10104909) tetszőleges adományösszeget utalhat, melyet az Alapítvány hálásan megköszön! – közölte a szervező.

2024. 03. 14.

Forrás: Kisnánai Vár
Kiemelt fotó: Freepik