Többek között a mindössze 8 esztendős Nisóczi Miklós Álmos jóvoltából immár honi és nemzetközi sikerek is öregbítik a Visontai Hagyományőr és Íjász Egyesület hírnevét. A helyiek abban bíznak, hogy a jövőben minél többen ragadnának íjat a környéken.

– Milyen indíttatásból döntöttek úgy, hogy a hagyományőrzés mellett immár versenyíjászattal is foglalkoznak?

– Tíz-tizenöt éves íjász tapasztalattal a hátunk mögött, egy baráti társaság tagjaiból 2016 elején alapítottuk a klubot, amelyhez az idő múlásával egyre többen csatlakoztak – válaszolt Bárdos Antal, az egyesület vezetője – Az évek során egyre csak bővült a tehetségek köre s úgy éreztük, vétek lenne őket elherdálni. Beléptünk a Magyar Íjász Szövetség égiszébe, s már túl vagyunk az első saját rendezésű versenyen is. A visontai pálya adottságai miatt a rosszabb időkre készülve télen már Gyöngyösön, az Arany János Általános Iskolában szeretnénk edzeni, amelynek részletei kidolgozás alatt állnak. Jelenleg hét igazolt versenyző gyarapítja a táborunkat, közülük öten felnőttek, míg ketten gyermek korúak.

– Kik számítanak a klub élversenyzőinek?

– Eredményesség tekintetében egyértelműen a 8 esztendős Nisóczi Miklós Álmos viszi a prímet, de rajta kívül is akad legalább négy-öt olyan versenyző, akik képesek a korosztályukban kiemelkedő eredményre. A teljes tábor jelenleg 20–21 főt számlál. Felszálló ágban vagyunk, meggyőződésem, hogy hamarosan újabb csiszolatlan gyémántok kerülnek napvilágra.

– Milyen felszerelésre lehet szüksége annak, aki megismerkedne a sportággal?

– Az első alkalommal mindenkinek biztosítunk íjat és nyilakat, amivel próbára tehetik ügyességüket. Aki kedvet kap ehhez a sportághoz, és szeretné komolyabb űzni, azok a későbbiekben általában maguknak gondoskodnak felszerelésről, hiszen a saját igényeinek megfelelő fajtákat választhatnak. A terveink között szerepel, hogy minél több környékbeli iskolába ellátogassunk, ahol toborzókon mutathatjuk be a versenyíjászatot.

– Milyen események várhatók még az idei évben?

– Több, a Mátra vonzáskörzetébe tartozó településről is megkerestek bennünket, hogy szeretnék, ha versenyeket, bemutatókat tartanánk. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy minél többen megismerkedjenek a sportág sajátosságaival. Bízunk benne, hogy a rendezvények elérik céljukat.

A Visontai Hagyományőr és Íjász Egyesület idei eredményei

Február:
Budapest, IFAA Teremíjász OB: Nisóczi Miklós Álmos Gyermek Longbow kategóriában országos bajnok
Budapest, WA Termíjász OB: Nisóczi Miklós Álmos Gyermek Longbow kategóriában 1. helyezett

Július:
Ausztria, Strass im Attergau, HDH-IAA 3D Európa-bajnokság: Nisóczi Miklós Álmos Gyermek Longbow kategóriában 3. helyezett; Tóth Miklós Veterán HB (történelmi) kategóriában 7. helyezett

Szeptember:
Budapest, Pályaíjász Budapest Bajnokság: Tóth Miklós Veterán HB (történelmi) kategóriában 4. helyezett
Tápiószentmárton, Pályaíjász Országos Bajnokság: Nisóczi Miklós Álmos Mini Longbow kategóriában országos bajnok; Tóth Miklós Veterán HB (történelmi) kategóriában 5. helyezett
Kétvölgy 3D Országos Bajnokság: Nisóczi Miklós Álmos Mini Longbow kategóriában országos bajnok; Tóth Miklós Veterán HB (történelmi) kategóriában 5. helyezett

A versenyíjászathoz később csatlakozott – így teljes eredményeket még nem hozható –, korábbi 3D, történelmi és örömíjász versenyeken kiválóan teljesítők:

Faragó Béla senior tradicionális íj
Farkas Dániel felnőtt longbow
Szőke György felnőtt vadászreflex
Nagy Zoltán felnőtt tradicionális íj

Szerző: KékesOnline