A Szakma Sztár verseny döntőjébe mintegy 200  versenyző jutott be 100 oktatási intézményből. A hegesztő szakma országos legjobbja a gyöngyösi a József Attila Szakgimnázium tanulója, Hablicsek László lett. A fiatal tehetséggel beszélgettünk.

– Hogyan készültél fel a versenyre?
– 2014-ben gépész szakon végeztem, majd az érettségi után technikusi képzésben vettem részt. Ezt követően iratkoztam be a József Attila hegesztői szakára, ahol Szalai Attila tanár úrral készültünk a megmérettetésre. Nagyon köszönöm a munkáját, főleg azt, hogy mindenkivel külön, személyre szabottan foglalkozott. Ez nagy segítség volt. Már az előválogatókon látszott, hogy az országos átlagnál sokkal jobb eredményeket érünk el, az elméleti tudásunk 85-90%-os volt, míg a többieké olyan 65-70%. A gyakorlati oktatóm Tóth György volt, a gyakorlati helyem pedig a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. Meg kell említenem, hogy a gyakorlati helyünk fantasztikus volt, mindent megkaptunk, ami a készüléshez kellett: jó gépeket, rengeteg alapanyagot.

– Milyen feladatok voltak a döntőben?
– Többféle hegesztéstechnikát kellett alkalmazni (többek között ív-, láng- és awi típust) különböző szituációkban, pl. fej fölött, csőben, 45 fokban.  A varratok minőségét és esztétikáját is nézték. A minőséget röntgennel lehet vizsgálni, illetve ha mechanikai igénybevételnek teszik ki vagy eltörik, az anyagszerkezetből látszik, hogy mennyire volt tökéletes a munka. Közben pedig párhuzamosan folyat egy elméleti vizsga is.

– A hegesztés magas fokú ismerete biztos álláslehetőséget jelenthet?
– Mindenképpen. Már a verseny előtt volt 3 állásajánlatom. Szeretnék most 1-2 évet dolgozni, aztán pedig továbbtanulni. Egyébként az érettségi után fel is vettek a Szent István Egyetemre, de úgy döntöttem, inkább még tanulom a szakmát. A dilemma miatt végül egy hét késéssel kezdtem meg a jelenlegi képzést. 🙂

– Itthon tervezed a jövőd vagy külföldön?
– Szerintem komoly szaktudással itthon is meg lehet élni. Apukám autószerelő, így én műszaki beállítottságú családban nőttem fel, láttam mitől lehet sikeres egy vállalkozás. A családomnak is sokat köszönhetek, és jól esik, hogy nagyon büszkék rám. Gyöngyös környékén mostanában több multi is megtelepült, így szerencsére kiváló álláslehetőségek vannak a szakmámban. Az iskolám nagyon jó, megtanítottak önállóan, felelősségteljesen és logikusan dolgozni, ami manapság elengedhetetlen. Nem véletlenül jelentkeznek hozzánk még Hatvanból is. Az osztályunk nagyon klassz csapat, mindenki magas színvonalon műveli a szakmát, azok is, akik nem versenyeznek.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Benus Ferenc

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen idén tizedik alkalommal hirdette az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Az országos döntő, az MKIK a Szakma Sztár Fesztivál keretében szervezte meg. A szakmai verseny fő célkitűzései között van a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, valamint a végzős tanulók és iskoláik szakmai megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak.  A versenyen életszerű, gyakorlatorientált feladatokkal mérték a fiatalok tudását. A Fesztivált a Hungexpo területén tartották április 24-26 között.