A Heves Megyei Közgyűlés posztumusz Telekessy István területfejlesztési díjat adományozott Domoszló néhai polgármesterének, Havelant Istvánnak. A díjra Horváth László országgyűlési képviselő terjesztette fel. A kitüntetést Kovácsné Dr. Havelant Kinga, Havelant István lánya vette át Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint Tóth Csabától, a grémium alelnökétől.

A megyeházán megtartott június 30-ai díjátadón elhangzott: Havelant Istvánt 2010 októberében választották Domoszló polgármesterévé. Neve összefonódott a település nevével, olyan polgármestere volt Domoszlónak, aki akadályt nem ismerve, a közösség élén haladva vezette faluját a közösen megálmodott úton. Magabiztossága soha nem engedett teret a kétkedésnek, világos célok mentén, egyértelműen fejlődött a település. Polgármesterségének közel 7 éve alatt sosem látott mértékű beruházások valósultak meg Domoszlón. Több évtizednyi sikertelen próbálkozás után kiépült a szennyvízhálózat, megújult az önkormányzat épülete, a Deák-téri pihenőpark, a háziorvosi és fogorvosi szolgáltatásnak helyt adó orvosi rendelő épülete, valamint a művelődési ház, a rendezvénytér és a sportpálya is. Az imént említett beruházásokkal fejlődési pályára állította Domoszlót, de mindig hozzátette: „van még teendőnk bőven”!

A méltatásban elhangzott: Havelant István olyan ember volt, akihez nemcsak barátai, munkatársai, hanem a település lakói is bizalommal fordulhattak, megannyi teendője mellett mindig, mindenkinek tudott jó tanácsot, jó szót, segítséget adni. Sokszor fogalmazott úgy, hogy „pótolhatatlan ember nincs”, őt viszont sokan annak gondolják. Polgármestereként egész élete munkásságával szeretett településéért dolgozott.

Heves Megye Közgyűlése – területfejlesztési feladataival kapcsolatban – 2012. március 30-ai ülésén döntött a Telekessy István területfejlesztési díj alapításáról. A díj odaítélésével Heves Megye Közgyűlésének célja, hogy elismerésben részesítse azokat a magánszemélyeket, gazdálkodó szervezeteket és Heves megyei települési önkormányzatokat, akik Heves megye területfejlesztésében, vidékfejlesztésében példamutató, kiemelkedő eredményt értek el.

A pénteki díjátadón elismerésben részesült továbbá Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere, Rózsaszentmárton Községi Önkormányzata, a mátraderecskei Mofetta Széndioxid Gyógygázfürdő, valamint a poroszlói Aranyosidombi Udvarház és Lovastanya.

Szerző: KékesOnline

Fotó: Lénárt Márton