A Mátra legszebb, legizgalmasabb helyeit újra és újra látni kell.

A Mátra a legnépszerűbb hegyvidéki turistacélpontok egyike Magyarországon, magas hegycsúcsai a gyakorlott túrázók számára is biztosítják a kihívást. Az ország tetejére érve pedig bámulatos panoráma tárul az ember elé, így a kirándulók vissza-visszavágynak oda.

A Mátrát széltében-hosszában behálózzák a turistautak, tanösvények, annyi a látnivaló, hogy néhány nap alatt lehetetlen a végére érni. Nem is kell, érdemes többször visszatérni a gyönyörű vonulatok völgyeiben fekvő hangulatos falvakba.

A Mátra legszebb helyei

A turistacsalogató hegycsúcsok mellett a Mátra lankáin kilátók, várak, tavak, vízesések, források és kutak is találhatók, az út során szinte kilométerről kilométerre más-más csodába ütközhetnek a látogatók. A változatos tájon természetesen az Országos Kéktúra is áthalad, Mátraverebélytől Mátraházán és Sirokon át a Bükk irányába.

A Mátra keleti oldalában fekszik Sirok, a falu fölé magasodó, csaknem 300 méteres Várhegyen álló impozáns várral. A várhoz szépen kialakított út vezet fel, a mesés panoráma megéri a sétát.

A Mátra keleti oldalában fekszik Sirok, a falu fölé magasodó, csaknem 300 méteres Várhegyen álló impozáns várral. A várhoz szépen kialakított út vezet fel, a mesés panoráma megéri a sétát.

Image #1

A Galya-tető 964 méteres magassága és szépen felújított kilátója is sok kirándulót csábít. Az Galya-kilátóban előzetes foglalással még szállásra is van lehetőség.

Image #2

A 944 méter magas Piszkés-tető az ország legmagasabban fekvő obszervatóriumáról lett híres. Minimum tízfős csoporttal nappali órákban látogatható a csillagvizsgáló.

Image #3

A Mátra déli lábánál fekszik Markaz, melynek várromja és víztározója is csodaszép. A patakok által táplált tavat ipari célokért alakították ki, de lehetőség van rajta horgászatra, csónakázásra is.

Image #4

Kékes-tető a legnépszerűbb turistacélpont a Mátrában. Az ország tetejéről a kilátást minden kiránduló szeretné megcsodálni néhányszor.

Image #5

A Mátra délkeleti oldalában fekszik Kisnána. A falu gótikus várának romjai között egy Árpád-kori rotunda áll, míg alatta egy szlovák tájház várja a látogatókat.

Image #6

Az ország legmagasabb fekvésű tava a Sástó, mely Mátraháza és Gyöngyös között található egy fúrótoronyból kialakított kilátóval, kempinggel, büfékkel és csónakázási lehetőséggel.

Image #7

A Mátra és a Cserhát völgyében található Mátraverebély. A falut szentkútja tette messze földön híres zarándokhellyé, ahol csodás gyógyulásokat is feljegyeztek.

Image #8

Az ország legnagyobb természetes vízesése található az Ilona-völgyben, Parádfürdő közelében. A völgyben tett túrák során ivóvizes kutaknál csillapíthatják szomjukat a kirándulók.

Image #9

A parádi csevicék vagy borvizek gyomorbajokra is gyógyírt jelentenek, érdemes belekortyolni a savanyú forrásvízbe, akár a parádóhutai Klarissza-csevicéből is megkóstolhatjátok.

Forrás: femina.hu