A gyöngyösi Árvai Csenge, az ELTE elsőéves magyar nyelv szakos hallgatója „Fiatalok a közösségért” kitüntetést kapott. A díjazottal készítettünk interjút.

– Rajz, zene, gyerekek oktatása és slam poetry – széles a művészeti paletta, amelyen eddig kipróbáltad magad. Honnan eredhet mindez, esetleg a családodban is foglakozik valaki hasonló dolgokkal?
– Édesanyám tanítónő, édesapám pedig asztalos, így a kreativitást valóban otthonról hozom. Anyukámmal rengeteget kézműveskedtünk, a házunkat is kétkezi munkával, egyedi stílusban építették a szüleim, így volt mit ellesni az alkotás terén. Az otthonunk díszeit is mind magunk készítettük.
– Mivel próbálkoztál először, a zenével vagy a rajzzal?
– Nagyon korán kezdtem rajzolni, már egészen kicsi koromtól nagyon lekötött. A zene kicsit később jött: mintegy 8 évig tanultam fuvolázni a gyöngyösi zeneiskolában. A hangszert a mai napig használom. A tanulmányaim miatt most Budapesten lakom, ahol a barátaimmal önmagunk szórakoztatására járunk össze muzsikálni. Nem titok, hogy a távolabbi terveim között a zeneipar is szerepel, a jövő évtől zenei menedzsmentet is szeretnék tanulni.
– Amikor nem játszod a zenét, csak hallgatod, milyen műfajt választasz, kik a kedvenceid?
– Imádom a ’60-as ’70-es évek zenéit, sok The Doors-t és Jimi Hendrixet hallgatok. Gyakorlatilag a magyar alternatív zenekarokon – Kispál és a Borzon, Quimbyn – nőttem fel, de a reggae és a jazz is a kedvenceim közé tartozik.
– Mi az a slamp poetry?
– Egy vers és rap közötti szabad műfaj, ami hazánkban kb. 10 éve van jelen. Bárki lehet előadó. Van egy 3 perces keret, azt kell saját ritmusos, lüktető szöveggel kitölteni. Gyöngyösön 10-15 állandó fellépője van a társulatunknak, de egyre többen érdeklődnek a műfaj iránt.
– Az állatkerti elfoglaltságodról mit tudhatunk?
– Harmadik éve tartok nyáron táborozó gyerekeknek kézműves foglalkozásokat a gyöngyösi állatkertben. Nagyon élvezem a velük töltött időt. Korábbi terveim között az is szerepelt, hogy magyar-rajz szakos tanár leszek. Mindig azt hangsúlyozom nekik, hogy a rajzban nem lehet hibázni, engedjék szabadjára a fantáziájukat, legyen kaland az alkotás! Az állatokat egyébként nagyon szeretem: otthon afrikai csigáim vannak, de kacagó gerléket is tartunk. Volt egy törpenyulam, őt rendszeresen sétáltattam is. Kicsit talán el is kényeztettük.

A kitüntetésről szóló rendeletet 2015-ben alkotta Gyöngyös város képviselő-testülete. A kitüntetés azoknak a fiataloknak adományozható, akik a tanulmányokban, a művészetekben, sportban, közösségi (ifjúságot, lakóközösséget, tanulóközösséget összetartó, szervező) munkában, a felterjesztés időpontját megelőző időszakban kimagasló eredményt értek el.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya