Több mint négy évtizede szolgálja a betegeket Dr. Lukács Tóth Gyula, a Bugát Pál Kórház dolgozója. Rendkívül aktív szakmai pályafutása alatt igazságügyi orvos szakértőként, oktatóként, tudományos, műszerügyi bizottsági tagként is tevékenykedett, illetve dolgozik ma is. Áldozatos és alázatos munkáját Pro Civitate díjjal ismerték el.

Dr. Lukács Tóth Gyula Szegeden született 1949-ben. 1974-ben kapott diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen „Cum Laude” minősítéssel. Kórszövettani és kórbonctani vizsgálatokból szakvizsgázott 1978-ban.

Az egyetem elvégzésének évében lett a Bugát Pál Kórház dolgozója. Külszolgálati munkája során Jemenben, a kórszövettani osztály munkafeltételeinek stabilizálása mellett a helyi asszisztensek és az orvostanhallgatók oktatásában vett részt, szakmai segítséget nyújtott az arab orvosok szakvizsgára való felkészülésében.

A Bugát Pál Kórház rekonstrukciós munkálataiban kiemelkedő tevékenységet végzett. Két évig – orvos igazgató-helyettesként – a minőségellenőrzés kezdeti lépéseinek bevezetése, valamint a kórház-rekonstrukció fontos részterületeinek a menedzselése volt a feladata. 1994-től és napjainkban is osztályvezető főorvosként irányítja a patológia szakmai munkáját. Közel 100 angol és magyar nyelvű előadás, közlemény szerzője, társszerzője.

Nevéhez fűződik az új kórház struktúrájának, műszerezettségének kialakítása, az új hotel épület beüzemelése. Munkája ma is egyik szakmai alappillére a gyöngyösi kórháznak, mint a hatvani és a balassagyarmati kórház esetében ugyanúgy.

Több egészségügyi elismerést birtokol, köztük az egyik legrangosabbat, a Pro Sanitate Díjat. 2011-ben Gyöngyös Város Egészségügyéért elismerést kapott, kórházi munkája mellett aktív tagja a Mátra Lions Klubnak.

Dr. Lukács Tóth Gyula meghatározó egyénisége a gyöngyösi egészségügy történetének. Szerénysége, intelligenciája, szakmai alázata példaértékű lehet kollégái, a város polgárai számára.

Fotó: Czímer Tamás