Másodszor választották az Év Sajttermelőjének Sándor Tamást, a Mónosbélben működő Bükki Sajt Manufaktúra tulajdonosát. A megtisztelő címet először 2013-ban kapta meg a sajttermelő, aki még korábban, 2007-ben, már elnyerte a Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál különdíját.

Sándor Tamás sajtmesterrel a kezdetekről, célokról, tervekről beszélgettünk, valamint egy házilag is könnyen elkészíthető krémsajt receptjét is megosztotta velünk.

– Honnan indult a történet, mikor kezdett el sajtokat készíteni?

Nagyon sokáig itthon és külföldön is szakácsként, majd séfként dolgoztam. Amikor hazajöttem, azt terveztem, hogy olyan vállalkozásba szeretnék fogni, amellyel a hagyományápolás, az értékteremtés a fő szempont. Először hidegtálakat készítettem, később kezdtem el sajtokkal foglalkozni. A Bükki Sajt Manufaktúrát 2005-ben alapítottuk, és nagy büszkeséggel tölt el, hogy már két év múlva különdíjat kaptunk egy hazai nívós fesztiválon.

– Milyen típusú sajtokat készítenek a manufaktúrában?

– Mivel a sajtkészítő üzemünk a Bükkben található, ezért ún. hegyvidéki típusú sajtokat készítünk. Ehhez a külföldi munkám során az Alpok jellegzetes sajtja, az Alpkäse, vagy akár a Svájcban található Bergkäse adta az ötletet. Azt ugyanis tudni kell, hogy azon a vidéken azért készülhet csúcsminőségű sajt, mert minél magasabban van a legelő, annál jobb a minősége, ezáltal értékesebb, gyógynövényekben, nyomelemekben, ásványi anyagban gazdag táplálékhoz juthat az állat.

Egész évben készítünk tehénsajtot, friss, félkemény és lágysajtokat, natúr és ízesített változatban, valamint májustól novemberig kecskesajtot is.

– Milyen ízesítőanyagokkal dolgoznak?

– Az ízesítőanyagok használatánál is arra törekszünk, hogy a környékről, vagy éppen a saját kertünkből származzon a fűszernövény, ilyen például a bazsalikom, de a kakukkfüvet is a Bükkből szerzem be. Gyártunk sokféle sajtkülönlegességet, ilyen a vörösborseprős sajt, ennek a hozzávalóját is környékbeli borászoktól szerzem be.

Megosztana az olvasókkal egy otthon is könnyen elkészíthető sajtreceptet?

– A legegyszerűbben elkészíthető talán a krémsajt, amihez nagyon fontos, hogy ne bolti, hanem termelői tejet használjunk. Ebből aludttejet kell készíteni, amit egy lyukacsos szűrőbe tett vászonkendőn keresztül egy napon át kell lecsepegtetni, ha keményebb, szárazabb sajtot szeretnénk, akkor több, ha lágyabbat, kevesebb ideig kell ezt végezni, majd sóval, zöldfűszerekkel egy csodálatos krémsajtot kapunk. Sokan az ecettel készített házi sajt receptet ismerik, annak nagy előnye, hogy jól grillezhető.

A Bükki Sajt manufaktúra jelenleg négy fővel működik Mónosbélben, egy modern, uniós szabványoknak megfelelő épületben. Budapesten található mintaboltjuk Zsenlice néven, ami a frissen kifőzött orda sajtról kapta a nevét. Termékeikről bővebb felvilágosítást a bukkisajt.hu oldalon olvashatnak.

Kép forrás: www.sokszinuvidek.24.hu, www.vinoport.hu