Szicíliába, Monreale városába utazott a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium négy tanára és két diákja február végén, egy nemzetközi partnertalálkozó keretén belül.
A Gimnázium, 2017. tavaszán nyújtotta be Erasmus + pályázatát, Nations’ Puzzle címmel, a Tempus Közalapítvány Kuratóriumánál. Koordináló intézményként két iskola társult a gimnáziumhoz, Spanyolországból a madridi IES Sierra de Guaderrama, és Szicíliából a monreale-i Istitiuto di Istruzione Superiore Basile-D’Aleo. Független szakértők értékelése után a Gyöngyösi Gimnázium pályázata pozitív elbírálásban részesült, kimagasló értékelés keretében.

A három intézmény közösen dolgozik egy digitális tananyag és egy közös start-up vállalkozás megvalósításán. 2017. novemberében létrejött az első Partnertalálkozó Gyöngyösön, múlt héten
pedig, 2018. február 16-19- ig a magyar küldöttség utazott Szicíliába, Monreale városába, mely Palermótól 10 km-re található. A pályázat koordinátora, Nagy Noémi tanárnő, illetve a menedzsmenttagok közül Katona Fatime, Nagy Tímea és dr. Suskóné Urbanovics Cecília tanárnők képviselték a gyöngyösi gimnáziumot. Velük utazott a gimnázium két tanulója Nagy Gréta Szonja és Benjamin Allen Mercer is.

A magyar küldöttséget a monreale-i alpolgármester fogadta a Városházán, majd az olasz koordinátor, Salvo Venturella ismertette meg a résztvevőket a 28 hónapig tartó projekt részleteivel.

A partnertalálkozón értékelték a résztvevők a közös projekt első félévét, kiválasztották a projektlogót, illetve előkészítették az áprilisi diákmobilitást, mely keretein belül 12 magyar és 12 spanyol gimnazista utazhat majd Szicíliába, hogy megvalósítsák a pályázatban korábban leírt feladatokat.

Az egyeztetések mellett a spanyol és magyar vendégeknek lehetőségük volt élvezni a szicíliai vendégszeretetet, s rövid kirándulást is tehettek Palermóban, s Monreale városában.

Forrás: Berze Nagy János Gimnázium – Nagy Noémi és Katona Fatime