Szent István példája arra tanít bennünket, hogyan teremthetünk magunknak otthont a Kárpát-medencében – emelte ki a Nagy István agrárminiszter az államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartott rendezvényen az Agrárminisztériumban. Az eseményen több állami és miniszteri kitüntetést adott át az erdészeti ágazat aktív és nyugállományú dolgozóinak. Somogyi Sándor, az Egererdő Zrt. nyugalmazott műszaki vezetője, az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozata kitüntetésben részesült.

A most 80 éves Sándor bácsi a Parádfürdői Erdészetnél és annak jogelődjénél végzett 43 éves színvonalas munkájáért részesült a kitüntetésben. Az eltelt évekről, a munkájáról és a hivatás szeretetéről vele beszélgettünk.

Annak idején még Sopronban végeztem az Erdészeti Technikumot, ami ma már a Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium nevet viseli. Mi voltunk az első évfolyam, összesen 37-en végeztünk – kezdte a visszaemlékezést Somogyi Sándor. 1971-ben,  mint akkor mindenki, én is gyakornokként kezdtem a munkát az erdészetnél. Hat hónap gyakornokság után erdész lettem. Sok különféle területen dolgoztam: voltam fatelepvezető, majd egészen 1994-ig használati műszaki vezető. Feladataim közé tartozott a fakitermelés, szállítás és az értékesítés. Ezt követően 4 és fél évig, 1999. december 3-éig, egészen a nyugdíjazásomig, felhelyeztek a központba. A legelején Sirokban, majd a leghosszabb ideig Parádfürdőn dolgoztam.

Szívesen emlékszem vissza az aktív éveimre, az erdészetnél töltött munkásságomra jó szívvel gondolok. A ma dolgozó fiatalságnak is azt üzenem, hogy szívvel-lélekkel és gondoskodással végezzék a feladatukat – zárta a beszélgetést Sándor bácsi.

Somogyi Sándornak jó egészséget, pihenést és szép nyugdíjas éveket kívánunk!

Szerző: KékesOnline