Különleges élmények, hasznos tudnivalók és az erdő mesés élővilága fogadja azokat, akik részt vesznek a VII. Mátrai Erdészeti Nyílt Napon szeptember 28-án, pénteken. A mátrafüredi parkban megismerkedhetünk a vadregényes magyar erdők kincseivel, de bepillanthatunk az erdészek izgalmas munkájába is, mindezt játékos, interaktív módon. Kár lenne kihagyni!

Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője kérdésünkre elmondta, fellendülőben van a bakancsos turizmus, s manapság egyre többen járják a magyar erdőket. Ezért is fontos, hogy mindenki ismerje azokat a szabályokat, melyeket egy-egy kirándulás alkalmával be kell tartani. Rendezvényeik jó alkalmat adnak többek közt arra is, hogy egészen korán, már az óvodás és kisiskolás gyermekekben elültessék a környezettudatosság és a természetvédelem magvait.

A mátrafüredi nyílt nap tavaly 3000 érdeklődőt vonzott, s Dudás Béla bízik abban, hogy ez idén sem lesz másképp. A közel tucatnyi állomáshelyen szakemberek kalauzolják végig a látogatókat, akik interaktívan ismerkedhetnek meg az erdő csodáival, állatvilágával, valamint az erdészek különleges munkájával.

Lesz „ehető erdő” sátor, ahol a természet ízletes kincseiből készült italokat, lekvárokat kóstolhatjuk meg. Kiderül az is, hogyan muzsikál az erdő, s hogyan lehet fából hangszereket készíteni, de a művészetek sátrában az erdő ihlette festmények is felsorakoznak majd. A nyílt napon bárki kipróbálhatja a mindennapos munkák során használt eszközöket, izgalmasnak ígérkezik a favágó bemutató, de kóstolhatunk mézet, s működés közben figyelhetjük meg a rakodó- és aprítógépet is. Mindezeken kívül akár vadászkutyákat is simogathatunk, s választ kaphatunk arra, hogy miből lesz a cserebogár, hiszen az erdei rovarvilág is bemutatkozik.

Az élmény, s úgy tűnik, a jó idő is garantált, úgyhogy elő a bakancsokkal, s szeptember 28-án irány Mátrafüred! Az erdészet munkatársai 9-16 óráig mindenkit szeretettel várnak, a gyermekeknek pedig apró ajándékokkal is kedveskednek.

 

2018. szeptember 27.

Szerző: KékesOnline, Korepta Lilla

Fotó: Facebook