A Heves Megyei Közgyűlés Heves megyéért kitüntető díjat adományozott Gonda László zongorista-előadóművésznek, a lőrinciben működő Pitypang Egyesületnek, a Bori Mami Étterem csapatának, s az adácsi Zéta Kulturális Egyesületnek. Elismerésben részesült Gerendás György, olimpiai bajnok vízilabdázó, úszó, edző, sportvezető is.

A díjazottak szeptember 28-án, a megyeháza Barkóczy termében Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint Tóth Csaba és dr. Bényi Szabolcs Tamás alelnököktől vehették át a kitüntetéseket.

A Heves Megyei Közgyűlés 27 éve alapította a Heves megyéért kitüntető díjat, mellyel azokat ismerik el, akik az oktatás, a gazdaság, a kultúra, az egészségügy, a sport és a civil szféra, a közélet, valamint a megye épített és természeti környezetének megóvása érdekében kiemelkedő színvonalú munkát végeznek.

Gonda László zongorista-előadóművész, több mint 20 éve pályán lévő ének-zene, karvezetés, szintetizátor-keyboard szakos tanár. Zenész családban született, zenei tanulmányait a Hevesi Állami Zeneiskolában zongora tanszakon, Ferencz Sándornál kezdte. Budapesten 1995-ben zongorista-előadóművészi kategóriát szerzett, felsőfokú tanulmányait Szegeden végezte ének-zene, karvezetés szakon. Nevéhez köthető a zenés show-műsorok, összművészeti zenész show-k ötletének útnak indítása és meghonosítása Heves megyében. Gonda László pedagógiai, oktató-nevelő munkáját több alkalommal elismerték már. Pedagógiai és előadóművészi munkásságának különlegessége sokszínűségében rejlik. Oktat 5 évestől a 86 éves korig, s a magyar zenétől kezdve nemzetközi, szórakoztató és koncertzenét egyaránt játszik.

A Gonda-Báder Duóban közel 10 éve zenél együtt Báder Ernővel, akivel közösen missziós tevékenységként végzik a tehetségkutatást, tehetséggondozást. Rendezvényeik Eger és a megye fontos idegenforgalmi turisztikai programjává nőtték ki magukat, több ezer ember látogatja azokat. Tevékenységüket 2012-ben Heves megyei Príma közönség díjjal, 2013-ban Heves megyei Príma díjjal jutalmazták.

A Lőrinci városában működő Pitypang Egyesület 16 éve alakult, s 10 éve, 2008-ban vált egyesületté. A Pitypang csoport 2002 őszén állt össze azzal a céllal, hogy a gyermekeknek és szüleiknek közös alkotásra, játékra, tanulásra biztosítsanak teret. Ma már több mint 50 család tagja a Pitypangnak. A hét szinte minden napján tevékenykednek, s legfőbb céljuk kultúránk megőrzése, a gyermekek személyiségének formálása. Az évek óta tartó lelkes munka meghozta gyümölcsét, elindultak a nagy sikereket elkönyvelő szakkörök is. Megyei és országos versenyekről hoztak el érmeket a sakkszakkör, illetve a makett szakkör tagja. Ugyanilyen sikerekkel dicsekedhetnek az aerobikosok is, a kezdő és haladó néptánccsoport műsora pedig mind a városi programokon, mind a környék ünnepségein, sőt, külföldön is nagy sikert aratott. Az egyesület tagjai többször szerveztek ifjúsági néptánc találkozókat, melyek mára már nemzetközivé nőtték ki magukat.

A 2014-ben életre hívott Bori Mami Étterem egy üdítő és hiánypótló színfolt a Mátra vidékén. Szemléletüket a környező hegyvidék, a tájegység és Gyöngyös város ét-kulturális hagyományainak újszerű bemutatása vezérli. Dobróka Tamás, a Bori Mami Étterem egyik tulajdonosa és csapata nap mint nap azért dolgozik, hogy a meghittség, a gondoskodás hangulata találkozzon az izgalmas gasztronómiai íz-élményekkel. Ételkülönlegességeikkel nemcsak a helyiek körében halmoznak sikert sikerre. Az ismert étteremkalauz, a Dining Guide is számon tartja a gyöngyösi gasztronómiát. A Bori Mami a legjobb száz magyar étterem listájára is felkerült, sőt, az öt legjobb magyaros étterem közé verekedte be magát a nemrégiben közzétett rangsor szerint. 2017-ben abban a kitüntetésben részesülhettek, hogy megnyerték az év legjobb kiállítójának járó díjat Európa legrangosabb gasztronómiai eseményén,  a  Budapesti Gourmet-fesztiválon.  Idén májusban, szintén a Gourmet-fesztiválon, már két díjat hozhattak haza  a 100 csúcsétterem és  500 étel közül. A Bori Mami vehette át a legjobb étteremnek és a legjobb ételnek járó díjat. Dobróka Tamás szerint a Bori Mami azért lett ennyire sikeres, mert száz százalékig szívből jövő kezdeményezés minden gondolat, amely az étterem körül forog, s lélekkel végzik munkájukat. Ma már jól tudják ezt a vendégek is, hiszen egyre többen ismerik az étterem szlogenjét: Ha Mátra, akkor Bori Mami!

A Zéta Kulturális Egyesület 1974-ben jött létre ifjúsági klubként, majd 1989-ben egyesületté alakult. Nagy gondot szentelnek a határon túli magyarsággal való kapcsolatok erősítésére. Évente mutatkoznak be csoportjaik Erdély és Felvidék magyar lakta településein. Évtizedek óta ők bonyolítják a Kassa Vidéki Csemadok magyarországi pályázatait.  1997-től rendezik a Falusi Színjátszók Országos Fesztiválját és a Kárpát-medencei színjátszó találkozót. Néptáncosaik Európa és Ázsia számos fesztiválján öregbítették már településük hírnevét. A színjátszók első nagy elismerése az volt, amikor Heves megyét képviselhették a Kimlén megrendezett Országos Színjátszó Találkozón, s közönségdíjat kaptak. A következő nagy sikernek az l989-es dunaszerdahelyi szereplés bizonyult. Ettől kezdve minden évben ellátogattak egy-egy előadással Szlovákia és Erdély magyar lakta területeire, előadásaikkal hozzájárulva a magyarságtudat fenntartásához.

Gerendás György 2004-ben lett az Egri Vízilabda Klub vezetőedzője, ahol 10 éven keresztül volt posztján, kimagasló szakmai munkát végezve. Elvitathatatlan érdeme, hogy az egri vízilabda a hazai élvonal meghatározó szereplője lett. Motivációja az volt, hogy az egri póló a korábbi középmezőnybeli helyezéseit maga mögött hagyja, s az élmezőnybe kerüljön. Gerendás György nélkül ma nem lenne az egri vízilabda az, ami. Elhivatottsága és szakmai felkészültsége biztosíték volt arra, hogy sorra megnyert, teltházas magyar és nemzetközi meccsek, sikerek kísérjék az Egri Vízilabda Klub munkáját. Úszásban is nyert magyar bajnoki címet, de kiemelkedő sporteredményeit vízilabdában érte el. 1975 és 1986 között 230 alkalommal szerepelt a magyar vízilabda-válogatottban. Két olimpián vett részt, 1976-ban, Montrealban tagja volt az olimpiai bajnok, 1980-ban Moszkvában az olimpiai bronzérmes magyar csapatnak. 1981-ben az év vízilabdázójának választották. Az aktív sportolástól 1990-ben vonult vissza.

Eredményei játékosként vízilabdában a következők: olimpiai bajnok, olimpiai 3. helyezett, kétszeres világbajnoki 2. helyezett, Európa-bajnok, Európa-bajnoki 2. helyezett, Világ Kupa-győztes, kétszeres KEK-győztes, Szuper Kupa-győztes, kétszeres magyar bajnok, kétszeres olasz bajnok, ötszörös Magyar Kupa-győztes.

Játékos-pályafutása után a Nápoly edzője volt. 1992 augusztusában a BVSC edzője majd a vízilabda szakosztály igazgatója lett. Az 1996-os olimpiáig a magyar férfi vízilabda-válogatott edzője volt. 1997-ben az MVLSZ elnökségének tagja lett. 1998-tól 2001-ig a Magyar Vízilabda-szövetség társelnöke volt. 2004-től 2014-ig az Egri Vízilabda Klub vezetőedzője volt. 2014 májusában a Ferencváros szakmai igazgatójának nevezték ki. 2015 szeptemberétől Benedek Tibor, majd Märcz Tamás szövetségi kapitányok mellett a magyar válogatottnál az edzői feladatokat is ellátta 2017 végéig.

Gerendás György, elfoglaltságai miatt, nem tudott részt venni a díjátadón. Elismerését egy későbbi időpontban veszi át.

 

2018. szeptember 28.

KékesOnline

Fotó: Nemes Róbert