Különleges ékszereket készít a Visontán élő Lévay Mária. A kirakatrendezői és díszlettervezői diplomával rendelkező ékszerkészítővel a tervezésről, az alkotói munka öröméről, egy-egy remekmű megszületéséről beszélgettünk.

–        Hogyan csöppent bele az ékszerkészítés világába?

–        Szatmárnémetiben érettségiztem, Kolozsváron diplomáztam, majd később átköltöztünk Magyarországra. Amikor megszűnt a munkahelyem, próbálkoztam a selyemfestéssel, hurkolással faliképeket készítettem, de éreztem, hogy nem ez az, amire igazán vágyom. Közel 20 évvel ezelőtt Visontán, a művelődési házban találkoztam a gyöngyfűzéssel, és egyből beleszerettem. Akkoriban még nem volt olyan információbőség, mint napjainkban, így csak könyvekből, esetleg szaklapokból tudtam megtanulni a szakma csínját-bínját. Emlékszem, az Amerikai Egyesült Államokból rendeltem meg egy olyan folyóiratot, ami oktatópéldákkal, lépésről-lépésre segítette a gyöngyékszer-készítést. Azt persze hozzáteszem, angolul nem beszéltem, de szerencsére a lányom sokat segített a fordításban.

–        Látva az ékszereit, nem kevés türelemre lehet szüksége.

–        Az biztos! Szerencsére a Jóisten megáldott ezzel a tulajdonsággal, mely nemcsak az ékszerkészítés, de az élet minden területén igaz rám. Ha valaki látja a munkáimat, akkor talán érzi is ezt a végtelen türelmet, egy-egy ékszer elkészítéséhez szükséges egy jó nagy adaggal belőle.

–        Mitől lesz egyedi egy ékszer?

–        Azt gondolom, ennek a szakmának a kreativitáson, kitartáson túl az igazi titka az önfejlesztés. Rengeteg technikát kell elsajátítani, hiszen itt nemcsak egymás mellé kerülnek a gyöngyszemek, hanem különleges, csavart, térbeli hatások, és sok minden más teszi igazán egyedivé, az alkotó védjegyét magában hordozóvá az ékszert.

–        Úgy tűnhet, ma már bárki tud ékszert készíteni? Ön is így látja?

–        Elsősorban alkalmi ékszereket készítek szívesen, amelyeket színházba, partira, vagy az üzleti életben egy-egy jelesebb eseményen viselhetnek a vásárlóim. Manapság elmondhatjuk, hogy ékszert készíteni bárki tud, ezért törekszem arra, hogy az alkotásaim valóban egyediek, úgymond ne „összeszereltek” legyenek. A különböző kreatív és hobbiboltokban minden alkatrész fellelhető. De a pár perc alatt összerakható ékszer varázsa sohasem lesz olyan, mint egy különleges, ízlésesen kidolgozott darabé.

–        Van kinek továbbadnia a tudását?

–        Az ékszerkészítésen túl természetesen mindent megteszek azért, hogy ne csak alkossak, de tovább is adhassak. Oktattam már felkérésre gyermekeket, felnőtteket, s büszkén mondhatom, hogy egy tanítványom már el is indult a saját művészi útján. Volt több kiállításom itthon és Szatmárnémetiben is. A célom elsősorban az, hogy megmutassam, a hagyományos ékszerkészítés még nem halt ki, szép kidolgozással, igaz, több időráfordítással, de valóságos csodák születhetnek az ékszerkészítő kezei között.

2018. október 25.

Szerző: Kékes Online

Fotó: Facebook, Varia-gyöngyékszer