Harminc éve foglalkozik zöldségtermesztéssel Botlik László és felesége. Egy évvel ezelőtt a környéken jártak, és olyannyira megtetszett nekik a táj, hogy döntöttek: a Duna-Tisza köze vidékéről ide költöznek. Akkor úgy gondolták, a gazdálkodást is abbahagyják, de végül, szerencsére, a sors nem így alakította az életüket.

– Én tényleg úgy gondoltam, hogy elég volt a zöldségtermesztésből. 30 év az nagyon sok idő, de a feleségem nem szerette volna abbahagyni – meséli László. Itt, Bükkszéken, már nem olyan nagyüzemben folyik a termesztés, mint Nagykőrösön, mindössze három fóliasátorban gazdálkodunk. A helyiek azt mondták, hogy nem jó minőségű a bükkszéki föld, de én mindig szerettem a kihívásokat. Annak idején én voltam az országban az első, aki a Budapesti Nagybani Piacra különleges fajtájú zöldségekkel érkezett. Akkoriban 42 féle paradicsomot termesztettem.

Paradicsom variációk. Fotó (illusztráció): Pinterest/Emily Blincoe

Hiába gondolták egy páran, hogy esztelen vállalkozás itt, Bükkszéken zöldségeket termeszteti, azt kell, hogy mondjam, paradicsomból és kápia paprikából sokkal szebb a termésünk, mint Nagykőrösön volt. Természetesen mindent megteszek azért, hogy a föld minőségét javítsam. Használok többféle mikroelemet, például foszfort, de alapvetően a szerves trágyázás híve vagyok. Nem biogazdálkodásban termesztek, bár van ilyen végzettségem is. Az az igazság, hogy nincs rá akkora kereslet, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. A bio gyümölcs és zöldség sajnos jóval drágább, mint a hagyományos termesztésű, így kevésbé kelendő.

Sárga padlizsán. Fotó (illusztráció): Arie Framadhan, steemit.com

Az általam termesztett zöldségek között olyan nem mindennapi érdekességek találhatók, mint a fehér vagy sárga padlizsán és cukkini, a fekete paradicsom, a levest gyönyörű sárgává színező csokoládészínű sárgarépa, amelynek az íze is másabb, kissé fűszeresebb, mint a hagyományos. Van itt, Bükkszéken egy vegyesboltom, az ide járó vásárlók már megszokták, szeretik ezeket a különlegességeket – fogalmazott az őstermelő.

Nem csak sárga lehet a répa! Fotó (illusztráció): agraroldal.hu

Szerző: Kékes Online
Kiemelt fotó: swns.com

2018. 11. 22.