Harminc éve foglalkozik zöldségtermesztéssel Botlik László és felesége. Egy évvel ezelőtt a környéken jártak, és olyannyira megtetszett nekik a táj, hogy döntöttek: a Duna-Tisza köze vidékéről ide költöznek. Akkor úgy gondolták, a gazdálkodást is abbahagyják, de végül, szerencsére, a sors nem így alakította az életüket.
– Én tényleg úgy gondoltam, hogy elég volt a zöldségtermesztésből. 30 év az nagyon sok idő, de a feleségem nem szerette volna abbahagyni – meséli László. Itt, Bükkszéken, már nem olyan nagyüzemben folyik a termesztés, mint Nagykőrösön, mindössze három fóliasátorban gazdálkodunk. A helyiek azt mondták, hogy nem jó minőségű a bükkszéki föld, de én mindig szerettem a kihívásokat. Annak idején én voltam az országban az első, aki a Budapesti Nagybani Piacra különleges fajtájú zöldségekkel érkezett. Akkoriban 42 féle paradicsomot termesztettem.
Hiába gondolták egy páran, hogy esztelen vállalkozás itt, Bükkszéken zöldségeket termeszteti, azt kell, hogy mondjam, paradicsomból és kápia paprikából sokkal szebb a termésünk, mint Nagykőrösön volt. Természetesen mindent megteszek azért, hogy a föld minőségét javítsam. Használok többféle mikroelemet, például foszfort, de alapvetően a szerves trágyázás híve vagyok. Nem biogazdálkodásban termesztek, bár van ilyen végzettségem is. Az az igazság, hogy nincs rá akkora kereslet, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. A bio gyümölcs és zöldség sajnos jóval drágább, mint a hagyományos termesztésű, így kevésbé kelendő.
Az általam termesztett zöldségek között olyan nem mindennapi érdekességek találhatók, mint a fehér vagy sárga padlizsán és cukkini, a fekete paradicsom, a levest gyönyörű sárgává színező csokoládészínű sárgarépa, amelynek az íze is másabb, kissé fűszeresebb, mint a hagyományos. Van itt, Bükkszéken egy vegyesboltom, az ide járó vásárlók már megszokták, szeretik ezeket a különlegességeket – fogalmazott az őstermelő.
Szerző: Kékes Online
Kiemelt fotó: swns.com
2018. 11. 22.