A Detki Chili és Kendertanya is árusítja portékáit az egri adventi vásárban a Dobó téren. Ha már megláttuk őket, amikor arra jártunk, megkérdeztük, hogy mire is jók ezek a különlegességek. Figyelem, itt nincs semmi illegális!

Olyannyira nincs semmi illegális, hogy a tulajdonos, Tóth István őstermelő elmondása szerint a magok beszerzésétől kezdve folyamatosan ellenőrzi őket a rendőrség, a NÉBIH, sőt, laborvizsgálatnak is rendszeresen alávetik a termékeiket. Amikor az egri standot megláttuk, feltűnt a „cannabis” felirat, de ebben sincs semmi különös: a szó magyarra fordítva épp csak annyit jelent, hogy kender, nem azt, hogy vadkender. No, de ahogy a címben megígértük, nézzük, mire is jók ezek a detki különlegességek!

  1. Főzhetünk belőle teát

Kis papírtasakokban árulják a szárított kender-származékot, épp, mint bármelyik teafélét az adventi vásárokban. Voltaképpen orvosi kenderből készül, lazításhoz tökéletes, akár az ünnepek idején is. Vagy – mint másféle gyógyteák esetében – segíthet elaludni is, ha megfelelően készítjük el a főzetet – mondja a szakember.

  1. Süthetünk kenderliszttel

Tele van ugyanis fehérjével, vagy jobban mondva „vegán proteinnel”. Voltaképpen bármi készülhet belőle, ami hagyományos búzaliszttel szokott, tehát süthetünk kenyeret, pogácsát, különféle süteményeket is. Így a karácsonyi menüsorba is beilleszthető – hívja fel a figyelmet Tóth István.

  1. Használhatjuk a jótékony kenderolajat

Például ízesíthetjük a salátákat is, de – ahogy például az olívaolajnál – a felhasználás módjainak csak a képzeletünk szab határt. Ráadásul felsorolni sem egyszerű, hogy mennyi egészségügyi problémára jó: vérnyomás, epilepsziás rohamok, Alzheimer-kór, ráadásul, a legújabb kutatások szerint a különböző rákos megbetegedések ellen is, mindezek mellett bizonyítottan immunerősítő – sorolja az őstermelő.

+1. Jó a bőrnek is

Ha az eddig felsorolt lehetőségek még nem elég a kedves olvasónak, akkor – nem viccelünk – kenje a fejére! Bőrgyógyászatilag is pozitív hatásokkal rendelkezik a kender, így az olaj kozmetikumként sem utolsó – taglalta kérdésünkre Tóth István az egri adventi vásárban.

Aki igazán bátor, megkóstolja a világ legerősebb chilijét!

A vállalkozás nem csak kenderrel, hanem chilivel is foglalkozik, ezeket is árusítják az egri adventen. A tulajdonostól megtudtuk: ezen zöldségek erősségét a Scoville-skálán mérik; ez alapján egy „hagyományos” magyar paprika 1000-1500 SHU (Scoville Heat Unit) erősséget képvisel, miközben a detkiek tárháza 8000-es értékű termékeknél kezdődik, a legerősebb chili pedig – kapaszkodjon meg! – 2 millió 200 ezer (!) SHU a skála szerint. „Egy fogpiszkálónyi leviszi a fejedet” – mondja nevetve Tóth István. Nyilván nem véletlenül van ráírva ezekre a termékekre, hogy „kiűzi a gonoszt” – mutatja a kupakot. A vásárban emellett chilis krémeket is lehet kóstolni, chilis mustárt, tormát például, illetve chilis gyümölcsöket. A szakember szerint ezek kiválóak a húsok fűszerezéséhez, csak a mértékletességre kell figyelni ahhoz, hogy igazán megfelelő ízvilágot adjunk az ételnek.

Egy kis fűszer jöhet még?

Az egri adventi vásárban a detkiek egy standon árulnak a Picante Fűszer pécsi kézműves termelőkkel. Ezek pluszban segítenek ínyencé varázsolni a húsokat, a köreteket és a salátákat, sőt akár a süteményeket, vagy a forralt bort is. Csak színtiszta fűszer, amit tartalmaznak, nincs bennük se tartósítószer, se ízfokozó. Egy-egy tasakban 5-10 féle növényi származék található, így kompakt ízvilágot adnak a velük készült ételek. Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, csak húsokhoz legalább 15 különböző keveréket forgalmaznak. Az eladók tapasztalata szerint évről-évre egyre többen keresik ezeket a fűszereket, olyanok, akik tudatosan tervezik meg, hogy mi kerüljön karácsonykor az ünnepi asztalra.

2018. november 29.

Kékes Online, Bodnár Ádám

Fotó: Gál Gábor