Molnár Dániel Zsolt alig múlt 10 éves, s a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjasa. A váraszói ifjú reménység 4 éves kora óta sakkozik, az elme sportjára édesapja tanította meg. Karrierjéről Tóth Jánossal, a Pétervásárai SE sakk szakosztályának vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan fedezte fel Danit? Hány éves korától foglalkozik vele?

Dani még csak óvodás volt, amikor már kiderült, átlag feletti érdeklődést mutat a sakk iránt. A sport szépségeivel, alapjaival és rejtelmeivel egyébként az édesapja ismertette meg, aki maga is kiválóan sakkozik. Én már akkor ismertem meg, amikor a pétervásárai általános iskola kisdiákja lett. Az édesanyja ajánlotta a figyelmembe, s kérte, hogy foglalkozzunk vele komolyabban. Már az első találkozásunkkor egyértelművé vált számomra, hogy Dani valóban tehetséges, érdemes fejleszteni a tudását. A Pétervásárai Sportegyesület sakk szakkörén nemcsak én, hanem Domány Mihály sakkozó is támogatja és csiszolgatja Dani tudását, technikáját. Örömmel látjuk, hogy az idő előrehaladtával milyen sokat fejlődött, s már van saját játékstílusa is.

Hol, milyen versenyeken mutatkozott már be a fiatal sakkozó?

7 és fél éves volt, amikor először szerepelt sikeresen a megyei diákolimpián. Később több versenyen is indult, s két jelentős eredménnyel büszkélkedhet. A 2018-as Heves megyei diákolimpián első helyezést ért el 7-ből 7 ponttal. Ezzel az eredménnyel bekerült az Országos Diákolimpia döntőjébe, ahol II. korcsoportos, amatőr fiú kategóriában 9-ből 5 pontot szerzett, s a 8. helyezést érte el. Ezenkívül tavaly nyáron két értékszám szerző versenyen indultunk, ahol Dani 1430 Fide Élő-ponttal iratkozott fel, s ezáltal minősített sakkozónak számít.

A laikusok számára talán nem ismerős a Fide kifejezés. Mit jelent ez pontosan?

Ez a sakkban – tehát egy kétszereplős játékban – használt kifejezés. Azt jelenti, hogy a versenyző Élő-pontrendszerbe került (nevét Élő Árpád magyar származású, amerikai fizikusról kapta), itt a játékosok egymáshoz viszonyított aktuális játékerejét mérik. A Fide raglista értelmében a játékos regisztrált versenyző, s minden évben meg kell újítania a játékos engedélyét.

Az, hogy valakiből sikeres sportoló válik, nemcsak a tehetségen múlik. Talán ugyanolyan fontos az erős háttérország.

Egyetértek! Azt gondolom, hogy Dani rendkívüli tehetsége mellett elengedhetetlen szólni szülei odaadó támogatásáról. Egy sportoló versenyeztetése sok kiadással és költséggel jár, de a megmérettetések mellett fontos az is, hogy továbbképzéseken vehessen részt. A szülők támogatásának is köszönhető, hogy Dániel nemrég csatlakozhatott a budapesti Polihisztor Akadémia csoportos edzéséhez, így hasonló erősségű és korosztályú játékosokkal van módja edzeni, gyakorolni. Öröm látni, hogy fejlődik, s azt is, hogy a családja mindenben mellette áll.

2019. március 4.

Szerző: Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött, Tóth János