Dr. Faragó Tibor

Három gyöngyösi jelöltje is van a 2019-es Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjnak, melyet 2017-ben a 80 éves évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hagyományteremtő szándékkal hozott létre. Dr. Faragó Tibor mátrafüredi háziorvost a jelölés kapcsán kérdeztünk.

Mindhárman elhivatottan, odaadással, humanitárius szemlélettel végzik orvosi munkájukat. A díjra jelöltek közül a nagyközönség választja ki majd az adott év 7 közönségdíjasát. Az alapítvány ezen felül 2 különdíjat nyújt át minden évben.

– Megtisztelő a jelölés, gondolom, mindenkinek, természetesen számomra is. Nem is számítottam erre, de annál nagyobb dicséret nincs, ha a betegek részéről érkezik az elismerés.

Dr. Faragó Tibor hogy látja: mitől lesz egy háziorvos igazán jó a szakmájában?

Egy általános, a közepesnél jobb szaktudás elengedhetetlen. Emellett a betegekhez felé mutatott empátia is nagyon fontos. Nem az egészséget-betegséget, hanem az egyént vizsgálva kell megtenni mindent a gyógyulásért, a beteg érdekében, hogy a lehető legjobb ellátásban részesüljön, akár a gyógyszerek kérdésében, akár például a műszerek tekintetében.

Tavasszal mit tanácsol az orvos?

Változékony az idő, nagy a hőmérséklet-ingadozás, könnyen megfázhatunk. Ráadásul a hirtelen jött melegedés miatt egyik napról a másikra nagyon megnőtt a levegő pollentartalma, ami rossz hír az allergiásoknak. Érdemes figyelni a tüneteket: tüsszentés, köhögés, orrfolyás, könnyezés például. Nyilván nincs egyénre szabott terápia, de bizonyos általános eljárásokkal azért sokat tehetünk. A túrázóknak pedig érdemes tudni arról, hogy bizony a Mátrában is sok a kullancs, úgyhogy én mindenképpen javaslom az általuk terjesztett agyhártyagyulladás elleni védőoltást, illetve azt is, hogy lehetőleg zárt ruházatban induljanak az erdőbe, a kirándulás után pedig vizsgálják át magukat és egymást.

A jelöltekre március 16-a éjfélig lehet szavazni a www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu oldalon.

2019. március 9.

Kékes Online, Bodnár Ádám

Fotó: Dr. Faragó Tibor