A Heves Megyei Közgyűlés – pénteki ülésén – megtárgyalta és egyhangúlag megszavazta a Szabó Róbert elnök által jegyzett Heves Megyei Családvédelmi Akcióterv kidolgozásáról és elfogadásáról szóló előterjesztést.

A testület döntése szerint a Heves megyei családok, családalapítás előtt állók, gyermekvállalást tervező és gyermeket nevelő szülők megbecsülése érdekében szükségesnek tartja és támogatja a Heves Megyei Családvédelmi Akcióterv részletes kidolgozását, tartalmi elemeinek végrehajtását. A Heves megyében élő családok segítése érdekében tájékoztatásra és szemléletformálásra irányuló program hét konkrét intézkedést tartalmaz.

  1. Családvédelmi és támogatási intézkedésekre vonatkozó információkról tájékoztató dokumentumokat készítenek és juttatnak el a célcsoportok, kifejezetten a frissen házasulandók, gyermeket váró és kisgyermekes szülők részére, valamint a www.hevesmegye.hu elektronikus dokumentumtárába is feltöltik ezeket, ahol részletekbe menően elérhetőek lesznek az adott intézkedésekhez kapcsolódó iratminták, kitöltendő dokumentumok listái, kitöltési segédletei.
  2. A hazai önkormányzatok, valamint civil szervezetek családvédelmi, családtámogatási tevékenységeit, mint jó gyakorlatokat térképeznek fel, majd az elemzést és összesítést követően, azokat ötletadóként ajánlják a Heves megyei önkormányzati és civil szereplők figyelmébe.
  3. Megalapítják a Heves Megyei Családokért díjat, melyet azok a megyében működő települési önkormányzatok, intézmények, civil és gazdálkodó szervezetek, valamint magánszemélyek kaphatják, akik a döntéseik meghozatala, fejlesztéseik megvalósítása, mindennapi működésük, tevékenységük során figyelembe veszik és alkalmazzák a családok életét könnyítő, támogató szempontokat, amik alapján érdemesek az elismerésre.
  4. A Heves Megyei Szolgáltatási Út Térkép készítése során kiemelten veszik figyelembe a megyében élő családok szolgáltatásokhoz való hozzáférését és a szolgáltatási hiányosságok feltérképezését. Az elkészült, hiánypótló Heves Megyei Szolgáltatási Út Térkép dokumentuma így alapul szolgálhat a jövőbeli felzárkóztatást és a családok védelmét célzó projektek központi, valamint megyei szintű tervezéséhez.
  5. A Heves Megyei Önkormányzatra, mint a területfejlesztés területi szereplőjére, kiemelt feladat és felelősség hárul a 2021-2027-es uniós fejlesztéspolitikai ciklus Heves megyére vonatkozó forrásainak és fejlesztéseinek megtervezésében. A Heves Megyei Családvédelmi Akcióterv keretei között a következő uniós fejlesztési ciklus területi operatív programjának, azon belül Heves megyére vonatkozó tartalmának előkészítése során hangsúlyosan képviselik a megyénkbeli családok érdekeit, a családok élet- és munkalehetőségeit szolgáló fejlesztések fókuszba helyezése révén.
  6. A számos családbarát fejlesztési lehetőséget kínáló Magyar Falu Program pályázatainak benyújtásában és a projektek menedzselésében kínálnak szakmai segítséget a Heves megyei települések önkormányzatai számára.
  7. A testület döntése szerint az érintett hatóságok, intézmények, települési önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek bevonásával létrehozzák és működtetik a Heves Megyei Családvédelmi Kerekasztalt.

Az előterjesztés egyhangú elfogadása után Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke minden képviselőnek megköszönte a konstruktív együttműködést, mint fogalmazott: „Heves megye jövőjét a gyermekekbe és a családokba vetett hit jelenti, ezért dolgozunk. Az első lépést ma megtettük!”

2019. április 27.

Kékes Online

Fotó: Gál Gábor