Számos elismerést osztottak ki a napokban tartott Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének világnapi ünnepségén. A kitüntetettek közül most a bronz fokozatú díjas Hortolányiné Főczény Edina detki véradásszervező munkáját ismerhetik meg. Az is kiderül, hogy a település lakói olyan lelkesek, hogy évente akár 100-150-en is adnak vért, és ha azt is belekalkuláljuk, hogy ezzel akár 450 ember élete menthető meg, akkor le a kalappal előttük.

Mikor és hogyan kapcsolódott be a Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezetének a munkájába?

2008-ban találkoztam a Magyar Vöröskereszt munkásságával, ekkor kezdtem el dolgozni Detk Község Önkormányzatának Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál. Ekkor még Dr. Gara György háziorvos szervezte a véradásokat, én mint segítő voltam jelen. Az ő nyugdíjba vonulásával, 2011-ben vettem át a szervezői feladatokat önkéntesként.

Milyen feladatokat lát el?

A Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezeténél jelenleg a véradások szervezése a feladatom Detken. Ebbe a karitatív munkába bekapcsolódtak vállalatok, középiskolák, főiskolák, egyetemek, így a településen élő véradók száma szétszóródik, mindenki a saját munkahelyén, iskolájában ad vért. Ennek ellenére községünk véradói aktívak, egy-egy véradás alkalmával 30-50 fő donor jelenik meg, így évente elérjük a 100-150 fő véradót. Fontos feladatnak tartom a fiatalok beszervezését, mint véradókat, hiszen sajnos egyre több donort zárnak ki a véradásból különböző betegségek miatt.

Hogyan lehet a lakosságot véradásra ösztönözni? Szükséges egyáltalán?

Véradóink nagyon lelkesek, nem kell őket ösztönözni. Tisztában vannak azzal, hogy egy véradás alkalmával 3 ember életét menthetik meg. Mindemellett a jelenlévők ajándékot is kapnak, az önkormányzat támogatásával értékes könyvekkel hálálhattuk meg a donoroknak a véradást. Ezúton szeretném megköszönni a detki önkormányzat és Pelle Sándor polgármester úr támogatását, valamint az egészségügyben dolgozó munkatársaimnak a segítséget.

 

2019. május 17.

Kékes Online, K. B.