A Szövetség az életen át tartó tanulásért elnevezésű szervezet a versenyszféra kis- és középvállalkozó szereplői számára tartott ma projektnyitót és kerekasztal beszélgetést Mátraderecskén, a Mofetta épületében. A Nyitott Tanulási Központok Hálózata (NYITOK) a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztéséért című kiemelt projekt bemutatásán Forgó Gábor, a település polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Heves megyében Egerben és Mátraderecskén található NYITOK képzőpont, ahol 16 és 64 év közötti jelentkezők részesülhetnek gyors, praktikus, rugalmas és ami a legfontosabb, ingyenes képzésben. Az azonnal használható tudást 20 órás tanulási programok keretében vehetik igénybe a jelentkezők. A programok célzott segítséget nyújtanak a települési és környékbeli munkaadók és munkavállalók számára, hiszen a tematikát a vállalkozások igényei szerint állítják össze. Mátraderecske meghatározó munkaadója a jelenleg is kormányzati támogatással fejlesztő Leier Hungária Kft., valamint a helyi óvoda, iskola és kulturális intézmények képviselői is jelen voltak a mai projektbemutatón. Forgó Gábor hangsúlyozta: a NYITOK központ helyben 2 munkahelyet teremtett, a koordinátorok reggel 8 órától 19 óráig elérhetők a képzésekkel kapcsolatban.

Papp Viktor, a NYITOK program szakmai koordinátora a képzési csomagok bemutatása során kiemelte: nagy hangsúlyt fektetnek az egyéni igényekre az időbeosztás és a helyszínek tekintetében egyaránt. Ha szükséges, cégek telephelyén is szerveznek oktatást, az ország szinte bármely pontján. Az országban jelenleg 50 ilyen központ működik, valamint 2 e-műhely is a 21. századi képzést szolgálja. Minden helyszínükön korszerű eszközökkel és befogadó szellemiséggel támogatják a hatékony tanulást, s a hagyományos iskolarendszertől eltérő módszertant alkalmaznak. Fontos, hogy a munkavállalók számára a tanfolyamok megszervezése semmilyen adminisztrációval nem jár, ezt mindenhol a NYITOK munkatársai végzik el.

A képzések között az országban jelenleg az angol, német és orosz nyelvoktatás, a vállalkozásindítással kapcsolatos képzés, az informatikai programok és a konkrét iparági tematikák a legnépszerűbbek. Utóbbi terület a kiskereskedelmet, az autó- gép- és építőipart, a vendéglátást, a logisztikát, az irodai szolgáltatásokat és a vállalati kultúrát foglalja magában. Mindezeken felül egyéb képzések is elérhetőek a NYITOK kínálatában, például prezentációs technikákat, kisvállalkozói pénzügyeket, okoseszköz-használatot, önmenedzsmentet is oktatnak. A hölgyeknek Nők a 21. században elnevezéssel indítanak külön képzést a munkahelyi és családi élet összehangolása céljából.

A tanulási programok célja, hogy a munkavállalók készségei fejlődjenek, és még hatékonyabb munkaérővé válhassanak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a képzések végeztével a résztvevők önállóbbak, precízebbek, kreatívabbak és magabiztosabbak lesznek, hiszen olyan értékes tudásra tesznek szert, mely segíti az alkalmazkodást a különböző munkaerőpiaci kihívásokhoz. A cégek teljesítménye nő, a munkatársak együttműködési képessége pedig erősödik – hangzott el a megnyitón.

Már népszerű hírességek is csatlakoztak a képzéseket hirdető ÉnNyitok kampányhoz: Wolf Kati, Babos Tímea, Zsédenyi Adrienn, Győrfi Pál és Szente Vajk is vállalta, hogy segít meghonosítani ezt az újfajta tanulási lehetőséget hazánkban.

A mátraderecskei NYITOK központ júliusban induló angol és német nyelvi képzéseivel kapcsolatban a +36307364518-as telefonszámon Tarjányi Eszter ad bővebb felvilágosítást az érdeklődőknek. A nyelvi képzéseket szintfelmérés előzi meg, s egymás után több tanfolyamra is be lehet iratkozni, hogy kellően elmélyült tudást szerezhessenek a munkavállalók.

2019. június 26.

Kékes Online, Burián Orsolya