A vadregényes magyar erdők kincsei várták a látogatókat csütörtökön a mátrafüredi parkban. Az Egererdő Zrt. szervezésében immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Mátrai Erdészeti Nyílt Napot, melyen egy interaktív tanösvényt barangolhattak be az érdeklődők, s beléphettek erdeink mesés világának kapuin. Az esemény díszvendége idén a Kékes-Kutató Mentő Alapítvány volt.

A megnyitón Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. általános vezérigazgató-helyettese köszöntötte a gyermekek és kísérőik népes táborát. Mint mondta, évek óta hatalmas érdeklődés kíséri programjukat, s bízik abban, hogy a látogatók az esztendő más napjain is felkeresik térségünk megannyi kincset rejtő erdeit. Hozzátette, hogy a Bejárható Magyarország Program keretében számos turistaház, kisvasút és kilátó újult meg a közelmúltban, hogy még teljesebb élményt kínálhassanak a turistáknak.

A rendezvényen részt vett Dr. Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára is, aki köszöntőjében kiemelte azon rendezvények jelentőségét, melyek a magyar erdők szépségét, esszenciáját hivatottak bemutatni. Szólt arról is, hogy 2021-ben Magyarország szervezi meg az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítást, mely lehetőséget kínál arra, hogy méltó módon mutathassák be hazánk valamennyi tájegységét, az 1,1 hektár magyar állami erdő élővilágát, értékeit, s az azokban fellelhető, megújult ökoturisztikai létesítményeket.

Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, megtisztelő számukra, hogy ebben az esztendőben a rendezvény díszvendégei lehetnek. Elmondta, hogy immár 7 éve, 0-24 órás szolgálatot teljesítenek a Mátra egész területén, s azonnal bevetésre készek, ha baj van.

A segítségnyújtás mellett a megelőzés lett az egyik legfőbb tevékenységünk, Gyöngyös és környéke 12 településén, 16 iskolában voltak már, s járnak jelenleg is rendszeresen, hogy bemutatókat tartsanak és baleset-megelőzési tanácsokat adjanak a gyermekeknek. Az erdészeti nyílt napon sem először vesznek már részt csapata tagjaival, akik izgatottan várják a gyermekek kérdéseit – mondta. Amiből nem is volt hiány, hiszen a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány állomása igen népszerűnek bizonyult az apróságok körében. Az ovisok megtudhatták, mire és hogyan használják a szakemberek a drónokat például egy mentési akció során, de – egy kis segítséggel ugyan – a Kékes kutató-mentők quadjára is felpattanhattak, s a csapat négylábú tagjaival is találkozhattak.

A gyermekek további, közel tucatnyi állomáshelyen, szakemberek kalauzolása mellett, interaktívan ismerkedhettek meg az erdő csodáival, a természet szépségeivel, állatvilágával, valamint az erdészek különleges és izgalmas munkájával. Választ kaphattak arra is, miből lesz a cserebogár, hiszen bemutatkozott az erdei rovarvilág, az „ehető erdő” sátorban a természet ízletes kincseiből készült italokat, lekvárokat kínáltak. Bárki kipróbálhatta azokat az eszközöket is, melyeket az erdészek használnak mindennapos munkáik során, sokakat vonzott a favágó bemutató, de az egyik legnagyobb népszerűségnek kétség kívül a vadászkutyák örvendtek, akik természetesen bőven kaptak az ovisok simogatásából.

A program idén is több száz érdeklődőt vonzott.

2019. szeptember 26.

Szöveg és fotó: Korepta Lilla