Megkopóban az ősz színei, ám a rozsdás falevelek köntöse is hívogató látványt kölcsönöz most a Mátrának. Az elkövetkező őszi napokra négy kevésbé ismert, esetenként rejtett kilátópontot ajánlunk, amelyekről még van lehetőségünk néhány pillantást vetni az ősz színeire. Fedezzük fel a Mátra titkos zugait, merüljünk el a messzeség megigéző látványában, ragadjunk térképet és tájolót, húzzunk túrabakancsot és szívjuk be a friss hegyi levegőt! Elő a távcsöveket, irány a természet! Barangoljunk Kékestető, Sirok és Sástó környékén!

1. Gazos-kő

Bár a Gazos-kő nem feltétlenül tartozik a legrejtettebb zugok közé, mégis helyet érdemel felsorolásunkban, ugyanis nincs a leglátogatottabb kilátópontok közt. Rockenbauer Pál ikonikus Kéktúra-filmjében, a Másfélmillió Lépés Magyarországon című dokumentumfilm mátrai epizódjában a Keleti-Mátra legjobb kilátópontjának nevezik a sziklaszirtet – valljuk be, teljesen jogosan. A Sirok-Kőkútpusztától közel 5 kilométeres távolságban, bő egy órányi járásra fekvő kilátópont mindössze 507 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé, megközelítése igazán izzasztó. A kopár sziklaszirt lenyűgöző északra tájolt panorámát kínál. Látni innen a Parádi-medence településeit, Sirok várát, a Bükk-fennsíkot és a határon túli hegyláncokat is. A kilátópont Sirok felől az Országos Kéktúra útvonalán érhető el.

A Gazos-kő, Rockenbauer Pál szerint a Keleti-Mátra legjobb kilátópontja

2. Kelet-Kékes, avagy a Hosszú-Vágó-bérc

Az országunk legmagasabb pontját körülvevő kilátópontok közül egy kevésbé ismert helyszínt keresünk fel, a Hosszú-Vágó-bércet. A kilátópontra jelzett ösvény nem vezet, így megközelítéséhez mindenképpen jó tájékozódási készség, illetve biztos térkép és tájoló-ismeret szükséges. Keresett célpontunkat elérhetjük a Négyeshatárról északkelet felé kanyargó kék kerékpár jelzésen is, illetve a legmagasabban fakadó forrástól, a Disznó-kúttól jelzetlen, a térképen szaggatott vonallal jelölt egykori ösvényeken. A Kékes keleti irányba lefutó hosszú gerincéről nem mindennapi kilátás fogad: északra a Sas-kő meredélyét sasolhatjuk egy különleges perspektívából, előttünk a Keleti-Mátra hullámvasútjának két ikonikus csúcsa, a Nagy-Szár-hegy és a Cserepes-tető, távolabb a Bükk vonulata. Alattunk húzódik a Kékes-völgy a Vár-patakkal, délre pedig feltűnik a Markazi-víztározó és az Alföld végeláthatatlan messzesége is.

Aranyló ruhában a Keleti-Mátra, a Hosszú-Vágó-bérc panorámája

3.  Az Eremény-tető

Annak ellenére, hogy napjainkban egyre szélesebb körben keresik fel, még mindig a rejtett kis „csoda-zugok” közé tartozik a Sástó-szomszédságában található Eremény-tető. A vese alakú hegytető északi és nyugati oldaláról is gyönyörködhetünk a lélegzetelállító panorámában. Kiszáradt tölgyfáival, fátlan hegyoldalaival, lengedező fűszálaival az eurázsiai sztyeppék hangulatát idézi meg. Körülöttünk a Mátra bércei: nyugatról északra haladva a Havas, a Káva, a Világos-hegy, a Tót-hegyes, továbbá a Mátra-fennsík, Galyatető, a Mátra-nyereg és egészen északkeletre felbukkan még a Kékes csúcsa is. Az Eremény-tető azonban nemcsak káprázatos kilátásáról nevezetes, hanem történelmi fontosságáról is. A hegy különböző, de főként a nyugati és a déli oldalain több ezer évvel ezelőtt épített kősáncok nyomaival találkozhatunk, melyek arra engednek következtetni, hogy feltehetően már a bronzkorban itt élt kultúrák is kihasználták az Eremény stratégiailag kiváló földrajzi adottságait. A kilátópont jelzetlen, de kitaposott ösvényen, a sástói nagyrét végében álló faház mögött nyugatra fordulva alig fél óra alatt elérhető.

Az Eremény-tető mesevilága

+1. A Szállás-hegy

A Szállás-hegy az Eremény-tetőhöz hasonló sztyeppe hangulatával máris rabul ejti az ide érkező természetjárók szívét. A 644 méter magas csúcson elterülő tisztás Kékestetőre, Galyatetőre és a Parádi Várhegyre, továbbá a Karancs-Medves-vidékre kínál szép panorámát. Igazán megkapó látvány, amint a Kékes meredek fala emelkedik előttünk, hátunk mögött pedig mélység tátong Parád felé. Az időnként a Kékes felől hallatszódó különleges zúgás, fura morajlás időjárás-változásra utal, melyről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A Szállás-hegy Mátraházáról, a Vörösmarty turistaháztól a piros + jelzésen a Pisztrángos-tóig, majd innen a Hurok útról közelíthető meg, a térkép ezt az ösvényt is szaggatott vonallal jelöli.

Fénysugár a Kékes felett, látkép a Szállás-hegyről

2019. november 10.

Kékes Online, Demecs Norbi