A Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola nyolcadikosai 2002 óta minden évben lefutják a település és Kápolna közötti 38 km-es távot október 6-án, így állítva méltó emléket az Aradon kivégzett 13 hős honvédtisztnek. Az emlékfutást a kezdetekről Szabó József testnevelés szakos pedagógus szervezi, ő mesélt a példaértékű hagyomány kezdeteiről.

Mikor rendezték az első emlékfutást?

Még 1999-ben, amikor a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában tanítottam Istenmezején, akkor épp 13 tanuló volt a nyolcadik osztályban. Ekkor gondoltam először arra, hogy megszerveznék egy futást, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett dicső honvédtisztjeinek tiszteletére. A legközelebbi forradalmi pont egyértelműen Kápolna, az 1849. február 26-27-ei csata helyszíne, így nem volt kérdés, hogy idáig futnak el a diákjaink. Később, 2002-ben átkerültem a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskolába, ahol folytatni szerettem volna ezt a szép hagyományt. Szerencsére az elmúlt 18 évben sikerült minden évben megrendezni az emlékfutást.

Hogyan zajlanak az előkészületek?

Előzetesen mindig van rákészítés, aznap az első órában van a megemlékezés a felső, második órában pedig az alsó tagozatosoknak, ekkor mi már útnak indulunk a résztvevőkkel. Általában a nyolcadikosok közül visszük a jó futókat, hiszen a gyermekeknek egy-egy kilométert kell megtenni, utána váltják egymást. Természetesen egy tanuló többször teszi meg a minimum távot, a Pétervására-Kápolna távolság összese 38 km. Mikor megérkezünk az egykori csata helyszínére, akkor ott, a Dembinszky emlékparkban tartunk egy rövid megemlékezést és koszorúzással zárjuk a programot.

Mennyire népszerű a program a diákok körében?

Nagyon nagy, szeretik az emlékfutást, érzik ennek az ünnepi súlyát. A táv megtételekor mindenki többet és többet szeretne futni, nem elég az a párszor lefutott egy kilométer. Ez a tisztelet megadásán túl természetesen egy külön szabadidős program, de tudják ők, hogy olyanokért teszik ezt, akik bármennyit megérdemelnének. Mi emlékezünk, koszorúzunk és futunk. Ők a mi hőseink, mindenképpen törekedni kell arra, hogy sose felejtsük el, amit értünk tettek.

Emlékezzünk mi is az egyik vértanú honvéd altábornagy, Kiss Ernő utolsó szavaival:

“Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”

 

2020. október 9.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola Facebook oldala