Az ünnepek közeledtével mindenki olyan meglepetést szeretne szeretteinek, ami egyedi, és ami a megajándékozott stílusához, lelkéhez is illik. Seszták Ernőné Ica kézműves csodáival Aldebrőn találkozhatunk.

Seszták Ernőné Ica

Meseszép karácsonyi motívumos tányérok, tálak, különleges díszítésű dobozok, üvegkaspóban sokszínű, melegséget árasztó ünnepi dekoráció, horgolt termékek, felsorolni is nehéz a kínálatot. Hogyan jut ennyi mindenre ideje?

Hét évvel ezelőtt kezdődött, akkor még csak a magam örömére készítettem ezeket, azután ismerőseim, barátaim meglátták, megtetszett nekik, ők is kértek tőlem egyedi ajándéktárgyakat. Ebből nőtt ki mára a hobbim és „vállalkozásom”, és mivel nyugdíjas vagyok, ez ki is tölti az időmet. Sőt, ilyenkor ünnepek előtt vannak olyan tárgyak, amelyekből szinte nem is tudok eleget készíteni, akkora az igény rájuk. Hozzáteszem, ez a korábbi évekre vonatkozik, jelenleg nincsenek adventi rendezvények, sőt, egész évben is alig volt olyan alkalom, amikor meg lehetett jelenni a portékáimmal. Ezért is külön öröm, hogy lakóhelyemen, Aldebrőn van már piac, így önálló faházban tudom kínálni az érdeklődőknek a termékeimet.

Meséljen egy kicsit arról, hogyan álmodja meg ezeket az egyedi tárgyakat!

Legutóbb például megláttam ezeket a kis üvegkaspókat, és biztosan tudtam, hogy valami különlegességgel fogom megtölteni őket. Ebből lett a világítós karácsonyi asztaldísz. Sokszor van úgy, hogy megpillantok valamit, érzem, hogy közöm lesz a tárgyhoz, de csak később alakul ki, mivé formálódik. Amikor elkezdtem, akkor bejártam Egerbe és ott segítettek, tippeket adtak. Horgolt termékeket is árulok, helyben egy évtizede működik Aldebrőn horgoló szakkör, oda is rendszeresen eljárok. Szerencsés vagyok, hiszen mindig találok valami elfoglaltságot, sokszor tv nézés közben horgolok. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy például a tányérok elkészítése nagyon időigényes folyamat, több fázisból áll. Ezeket úgynevezett dekupázs technikával készítem, neve alapján bonyolultnak hangzik, pedig nem az, és ráadásul nagyon látványos. Magyarul szalvéta technikának is hívják, mert egy szép képet egy speciális ragasztóval rádolgozunk egy felületre, ami olyanná válik, mintha rá lenne festve. A szalvéta azért fontos, mert vékony papíron tudjuk rávinni a tányérra a mintát. Ezzel a technológiával többféle alapanyagra lehet dolgozni, fára, textilre, üvegre is. Otthoni tárgyainkat is fel tudjuk így újítani. Visszatérve a tányérhoz, ez a művelet első része, utána repedőpaszta kerül a tányér szélére, amit színtelen alapozóval lekenek. Amikor megszárad, akkor az alapozó megrepeszti a pasztát, ez adja az egyedi mintát.

Az idei év sokak számára próbatétel, ám az ünnepek közeledtével mindenki szeretné valami egyedi ajándékkal meglepni szeretteit. Érezhető ez egy hónappal karácsony előtt?

Az idei év, ahogy említettem, valóban más. Ha most személyesen nem is tudunk találkozni a vevőkkel, a közösségi oldalamra folyamatosan feltöltöm a termékeket, így ott is meg lehet találni ezeket. Számomra öröm és büszkeség az is, hogy az önkormányzat számára is én készítem az ajándéktárgyakat, bortartót, díszített borospohár tartó dobozt. Különösen fontos ez, hiszen Aldebrő a Debrői Hárslevelű otthona.

Beszélgetésünk során kiderült, aktív tagja a közösségnek, az Edle Blumen tánccsoportnak is, akik most szintén pihenőre vannak ítélve. Büszkeséggel említette, hogy a közelmúltban itt forgatták az Íz-Őrzők műsort, és már nem csupán a kedvelt és ismert sült derelye és fojtott Hír védjegyes termék, hanem másik sváb specialitásuk a krickrafli, vagy más néven tolófánk. Reméli, hogy jövőre ismét sok látogató előtt mutathatják be majd ezeket a finomságokat.

 

2020. november 28.

Kápolnai Nagy Ágnes