Beköszöntött a kánikula, ilyenkor nincs is jobb, mint a házilag elkészített limonádé. Mutatunk néhány tippet és szörpöt főzünk citromfűből és zsályából.

A fűszernövényeknek megvan az a jó tulajdonsága, hogy akár teraszon, erkélyen is jól nevelhetők. Többségük nem igényel különleges gondoskodást, és ha szeretik a helyüket, előbb-utóbb azzal szembesülünk, hogy óriási bokorrá terebélyesedtek. Öröm ez, hiszen így gyakorlatilag egész évben használhatjuk őket, sőt télen is saját fűszereket használhatunk, ha év közben szárítva spájzolunk.

Frissítő limonádék

Frissen a legegyszerűbb a citromfű limonádé elkészítése, a vízben feloldjuk a cukrot és máris mehet bele a megmosott és leforrázott citromfű levél, meg egy karika citrom. Van, aki nem bajlódik a forrázással, hanem a leveleket teszi a vízbe, és hagyja állni. Ízlés szerint megbolondíthatjuk egy kis mentával is, ha szeretjük az ízét.  Ha már a frissítő és hűsítő nyári limonádénál tartunk, érdemes kipróbálni a bazsalikomos-mentás változatot is. Sokan kedvelik a gyömbéres-mézes frissítőt is, hiszen ennek egyszerre édes és savanykás az ízvilága. A gyömbérnek gyulladásgátló hatása is van, így aki szereti, variálhatja a gyömbért kakukkfűvel és citromfűvel is. Csupán egyéni ízlésünk és fantáziánk szab határt annak, milyen frissítőt készítünk. Egy biztos, mivel mindegyik fűszernövénynek számtalan jótékony hatása van, így garantáltan egészséges italokat fogyasztunk, ha rászánjuk magunkat készítésükre. Nincs is annál jobb, mint benyúlni a hűtőszekrénybe egy nagy kanna házi készítésű limonádéért. Mindezt megbolondíthatjuk pár szem friss eperrel is, így már maga a kancsó is szemet gyönyörködtető látvány lesz.

Citromfű és zsályaszörp

A nyár ízeit érdemes üvegben eltenni, hiszen így az őszi-téli napokon is élvezhetjük ezeket. Elkészítésük pedig nem igényel különösebb előkészületet, és garantáltan kevésbé időigényes, mint a lekvár, csatni főzés. A szörpöknél általában háromféle módra esküsznek a háziasszonyok, természetesen mindenki a sajátjára. Aki még nem próbálta, azoknak azt javasoljuk, szánjon időt mindegyikre, és utána egyénileg döntse el, számára melyik a legízletesebb. Természetesen a legfontosabb, hogy alaposan mossuk meg a leszedett leveleket, hogy ne maradjon rajta semmilyen szennyeződés.

Az első módszer alapján leszedjük a növény leveleit, összetépkedjük, és vízzel, karikákra vágott citrommal állni hagyjuk legalább egy napot. Ezt követően leszűrjük, a leszűrt lébe tesszük a cukrot és citromsavat, majd felforraljuk. Pár perc múlva tölthetjük a sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban hűtjük ki, és irány a kamra polcra. Másik készítési mód szerint cukorból, citromléből és vízből szirupot főzünk, és ha egy kicsit kihűlt, akkor kerülnek bele a megmosott levelek. Állni hagyjuk, majd a sűrűjét botmixerrel pépesítjük. Ezt utána visszatesszük a szirupba, elkeverjük és hagyjuk pár órát még így, majd leszűrjük. A kapott lét újra felforraljuk, mehet az üvegekbe, és végül itt is pár napra a szárazdunsztba. Talán a leginkább népszerű szörpkészítési módszer szerint a leveleket megmossuk, és vízzel, cukorral, citromsavval és felkarikázott citrommal felfőzzük, forrástól még pár percig főzzük. Innen az eljárás ugyanaz, üvegbe töltés, az üvegek fejre állítása pár percre és szárazdunszt. Amennyiben elmértük az üvegek számát, akkor a megmaradt szörp garantáltan elfogy a következő napokban. Általában két nagy marok citromfű-  vagy zsályalevélhez két liter vizet számolunk, két alaposan megmosott és felkarikázott citromot, kb 5-8 dkg citromsavat és ízlés szerint cukrot, vagy édesítőszert.

 

2021. június 19.

Kápolnai Nagy Ágnes