Rövid felfrissülés után újra beköszöntenek a hőségnapok, ilyenkor jólesik a hűsölés. A strandok hideg vizes medencéibe való csobbanás helyett azonban erdőmerülésre buzdítjuk olvasóinkat, hiszen a természetben eltöltött idő nem csak testünk, de lelkünk számára is kiváló feltöltődést eredményez. Hegységeink klímája még a legforróbb napokon is ritkán haladja meg a 30°C-t, így az erdőket célozva most is érdemes útra kelnünk. Három tippet ajánlunk a Mátrában, melyeket felkeresve garantáltan ellazulhatunk a fák árnyékában.

1. Kékestető és Galyatető

Az ország két legmagasabb önálló kiemelkedésén, az 1014 méter magas Kékestetőn és a 964 méter magas Galyatetőn előfordul, hogy a sík vidékek hőmérsékletnél akár 10 fokkal is hűvösebb van. Ennek oka a sajátos mikroklíma, melynek titka főként a tengerszint feletti magasságban és a természetes talajtakaróban rejlik. Nem véletlenül találhatóak szanatóriumok a térségben, melyek már a 20. század első felében is igénybe vehetőek voltak. A Mátra magasabb csúcsain uralkodó levegő és környezet együttes ereje nem csak a kánikula ellen hatásos. Gyógyulásra találhatnak itt a szív- és érrendszeri problémákkal, a tüdő- és idegrendszeri betegségekkel küzdő betegek, de kiegészítő kezelésekkel a gyomorbetegségek, a mozgásszervi problémák és a vérképzési zavarok is gyógyíthatóak a Mátrában a természeti adottságoknak köszönhetően. Kékestető és Galyatető környékén számtalan túraútvonal áll rendelkezésre mindazok számára, akik a hűsölés közben a testmozgás mellett is letennék voksukat.


2. Csörgő-völgy

A Mátra legjelentősebb vízfolyásai között említhetjük a Felső-Mátrában eredő, majd a Nyugati-Mátrát átszelve a Kövecses-patakba, végül a Zagyvába ömlő Csörgő-patakot. A Hutahelyi-, a Gedeon és a Narád-patakok összefolyásából megalakuló Csörgő-patak nem csak hossza, de vízhozama miatt is kiemelendő, hiszen még az aszályos időszakokban sem szárad ki. A patakot a bükk-, tölgy-, gyertyán-, és égerfákból álló erdők alkotta Csörgő-völgyi Erdőrezervátum öleli körül, mely 2000 óta biztosít kiemelendő védelmet a területnek.

A Csörgő-patak völgyében kanyargó, zöld négyzet turistajelzéssel ellátott vándorút az egyik legjobb választás mindazoknak, aki menedékbe húzódnának a forróság elől. Az összefüggő, érintetlen erdőségek egész nap árnyékot biztosítanak az ide látogató természetjárók számára, s mivel a Nap sugarai alig tudnak áthatolni a fák szorosan záródó lombkoronáin, így a levegő sem képes olyan mértékig felmelegedni, mint más területeken. A völgybe nem csak a kellemes levegőért érdemes ellátogatni, hiszen a környék számtalan látnivalót is tartogat. Ilyen például a Csörgő-szurdok, a Gyula- vagy a Csörgőlyuk-barlang, a Hutahely, az egykori Csörgőmalom romja, a Böske-forrás vagy éppen az egykor itt kanyargó vasútvonal megmaradt töltése.

3. Észak-Mátra

A Mátra gerince által ölelt Parádi-medencének nem csak környezete szép, de levegője is frissítő. A térség földrajzi fekvéséből adódóan jóval árnyékosabb, így a klíma is hűvösebb. A fent felsorolt tulajdonságok nem csak az erdőknek köszönhetőek, az itt található települések öreg fái és gazdag parkjai is hozzájárulnak a sok árnyékhoz. A hegyek fekvése is előnyös a Parádi-medence települései és túraútjai számára, hiszen a Mátra gerince sok helyen már a kora délutáni órákban felfogja a perzselő napsütést.

Az Észak-Mátrában járva mindenképpen érdemes felkeresni az Ilona-völgyet és az Ilona-vízesést, kortyolni a frissítő források vizéből, sétálni Parádóhuta utcáin vagy ellátogatni a Bodonyi- és a Búzás-völgyi tavakhoz. Hűvös, frissítő órákat kínálnak a Mátraházáról, valamint Kékestetőről Parádóhutára, Parádra és Parádfürdőre vezető túraútvonalak is, mint például a sárga +, a kék +, az Országos Kéktúra és a zöld sáv jelzések.

 

2021. június 28.

Demecs Norbi