Új elkerülő főutat épít a 26-os számú főút és a 2606-os jelű összekötő út között Sajószentpéter térségében a HE-DO Építő Zrt. konzorciumban a SOLTÚT Kft.-vel. A 10,6 kilométernyi új nyomvonalú úton a szakemberek összesen nyolc új hidat építenek.

A 26-os számú főút elmúlt években tapasztalt jelentős forgalomnövekedése egy elkerülő út megépítését tette szükségessé Sajószentpéter és Berente között. A 10,6 kilométer hosszú, új nyomvonalú, kétszer egysávos elkerülő út látványos kivitelezési munkái augusztusban kezdődnek meg. A beruházás alapkőletételét június 29-én tartották, melyen részt vett Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, és Juhász Zoltán, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese.

A 26-os számú főút amellett, hogy kapcsolatot létesít Miskolc és Bánréve között a magyar szlovák határátkelő irányába, Miskolcot és Kazincbarcikát is összeköti. A 26-os számú főút mellett az utóbbi években az M30-as autópálya Miskolcig tartó szakasza is jelentős forgalmat generál Szlovákia felé, illetve a már megépült Miskolc északi elkerülő I. és II. üteme az M30-as autópályáról Bánréve felé irányuló forgalmát a 306-os főúton vezeti, direkt kapcsolatot biztosítva az M30-as autópálya és a 26-os számú főút között. Az ezen okokból megnövekedett teher- és személyforgalom, valamint a gyorsabb és kényelmesebb közlekedés biztosítása teszi indokolttá az elkerülő út megépítését.

A Sajószentpéter és Berente között épülő 260-as számú elkerülő út és a 27-es számú főút csatlakozásánál, valamint a 2606-es jelű Kazincbarcika-Múcsony összekötő út csatlakozásában két új körforgalmi csomópont létesül, a szakemberek a teljes nyomvonalon nyolc új hidat is megépítenek. Az út töltésmagasságának megállapításakor a tervezők a legutóbbi árvizek alapján számított mértékadó árvízszintet vették figyelembe, hogy az út ne kerüljön víz alá árvizes időszakban se. Az új elkerülő út várhatóan 2024 elejére készül el, a kivitelezést a HE-DO Építő Zrt. és a SOLTÚT Kft. végzi.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg.

 

2021. július 1.

Szöveg és fotók forrása: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.