A Tarna völgyében, a Hosszú-völgyi patak mentén fekvő, citerazenekaráról méltán híres kis falu egyre népszerűbb a fiatalok körében. A járványidőszakban felértékelődött a természet közelsége, a béke, a tér, a nyugalom. A településen Vincze Ferenc polgármester vezetett minket végig.

Jönnek a gyermekes vagy gyermeket tervező családok, egy pár pedig nemrég lovastanyát létesített és kocsikáztatni is szeretne a faluban, de a méhészetben is rejlik turisztikai lehetőség – mondja a község vezetője.

Ahhoz, hogy meg tudjuk tartani az ide érkezőket, folyamatosan fejlesztenünk kell, ezért rendületlenül pályázunk. A Magyar Falu Program nagy lehetőség számunkra: a közterületek karbantartásához szükséges eszközöket, szárzúzót, kistraktort, földgyalut, sószórót, homlokrakodót, fűkaszát szereztünk be a Kormány által kiírt pályázaton.

Tavaly ebből a hazai forrásból újítottuk fel a hivatal épületét és az óvodaudvar kerítését, udvarát, s erre a segítségre számítunk az óvoda vizesblokkjának korszerűsítése, a hivatallal szemben lévő elhagyott ingatlan helyén kialakítandó parkoló esetében is. Belterületi útfelújítást is szeretnénk megvalósítani, erről, és a jövőt illető egyéb terveinkről Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével folyamatosan egyeztetünk.

A citerásaink is a Magyar Falu Program nyertesei, a Falusi Civil Alapból ugyanis már zajlik az új próbatermük kialakítása a régi szolgálati lakásban. A projekt folytatásaként majd egy fellépő pavilont is létrehozna a zenekar az udvaron.

Váraszó büszkesége a Gyöngyvirág Citerazenekar. Fotó: Czímer Tamás

A kultúrában és a turizmusban még bőven van tartalékunk: a Jambrik Méhészettel közösen méhész-bemutatót, egyfajta látványméhésztetet és méhsimogatót hoznánk létre, ahol a turisták betekinthetnek a mézkészítés fortélyaiba. Ilyen attrakció nincs a megyében, így elsőként léphetnénk a piacra. Az 1200-as években épült Árpád-kori templomunkat is szeretnénk ismertebbé tenni, s a váraszói tájház is olyan múltbéli értékeket rejt, amiket feltétlenül látni kell. Három tó is van Váraszón – a Forrás-, a Hibás- és a furcsa nevű Nogoro-Goron tó – ám mindegyik magánkézben.

A terveinket a már elért sikereinkre építjük, eddig ugyanis szépen haladtunk: ebben a ciklusban egy Leader pályázatból új buszmegállót építettünk, 7 darab belterületi, az önkormányzati ingatlanokat figyelő kamerát szereltünk fel és kiadtunk egy helytörténeti kiadványt is. A 2019 előtt indult útszakasz- és járdafelújítás is befejeződött a Kossuth és a Szabadság úton.

Vincze Ferenc polgármester Horváth László országgyűlési képviselővel a tájház tornácán

Két éve újult meg és bővült az orvosi rendelő, ehhez a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program biztosította a forrást, saját erős beruházásból pedig a közvilágítást modernizáltuk.

Bízunk benne, hogy egyre többen kedvelik meg Váraszót és választják állandó lakhelyül vagy nyaralásuk helyszíneként.

2021. 07. 08.
Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt fotó: Czímer Tamás