Újból elismerésekkel távoztak a Heves Megyei Tűzoltóversenyről az abasári önkéntes lánglovagok. Rendszeresen részt vesznek megyei, országos versenyeken, sőt, már a Tűzoltó Olimpiára is kijutottak. Az Abasári Tűzoltó Egyesület közel 140 éves múltjáról, tevékenységeikről, elért eredményeikről Füzy Andrea elnökkel beszélgettünk.

Mióta működik az egyesület?

Közel 140 éve, 1882-ben alakultunk. Azóta csak a két világháború miatt kényszerült rövid ideig szünetelni a csoport, de azon kívül folyamatosan védjük, óvjuk településeinket az ár- és belvíztől, illetve tűzkároktól.

Hány fővel tevékenykednek jelenleg?

35 fő az, aki úgynevezett vonulásra jogosult tagunk. Ez azt jelenti, hogy ők elvégezték a 40 órás tűzoltó tanfolyamot, van orvosi nyilatkozatuk és írásban nyilatkoztak arról, hogy ezt a feladatot önként végzik. Az összlétszámunk egyébként 47 fő, azok, akik nem tartoznak a 35 főbe, általában nyugdíjasok vagy családtagok, esetleg nem a településen élnek, ők a pártoló tagok. 18 éves kortól lehet egyébként valaki teljes jogú tagja az egyesületnek.

Ön mikor csatlakozott?

Még 1990-ben, akkoriban a férjem már tag volt. Azóta eltelt az idő, és már a fiam is önkéntes tűzoltó lett. A kislányom még csak 12 éves, de remélem, egyszer ő is a csapat tagja lesz. Nagyon sok családtag, gyermek, sőt, unoka is a tagunk, és nagy örömünkre sok barátság, szerelem szövődött az egyesület kötelékében.

A fentieken túl mik tartoznak még a fő feladataik közé?

Tűzvédelem, tűzmegelőzés, műszaki mentés, viharkárok felszámolása. Ezeken túl az ifjúság nevelése illetve az utánpótlás, továbbá szakmai vagy katasztrófavédelmi versenyeken való részvétel is beletartozik a feladatainkba. Voltunk már megyei, országos megmérettetésen, de a Tűzoltó Olimpiára is kijutottunk.

Nemrég újabb elismeréssel gazdagodtak. Meséljen erről!

A Heves Megyei Tűzoltóversenyen idén két számban, a hagyományos vizes versenyszámban és egy nemzetközi szabvány szerinti CTIF versenyszámban is indultak csapataink Dinnyésháton. Az előbbi versenyen két férficsapatunk első és második, az induló női csapatunk pedig szintén első helyezést érdemelt. Az utóbbi versenyen mind a női, mind a férfi csapatunk első helyet szerzett, így ők mennek tovább most Tatára, ahol Heves megyét képviselik. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

 

2021. szeptember 4.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Abasár Község Önkormányzata Facebook oldala