Ősszel különösen fontos, hogy immunrendszerünket folyamatosan támogassuk, erősítsük! A helyes táplálkozáson és a rendszeres mozgáson túl sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért gyógynövények fogyasztásával is.

Összeállításunkban három olyan immunerősítő gyógynövényt ajánlunk, melyek biztos fegyvernek minősülnek a kórokozókkal szembeni küzdelemben! Íme:

1. Kakukkfű

Tavasztól őszig a napsütötte, száraz hegyi réteken vagy sík területek füves pusztáin járva gyakran csaphatja meg orrunkat egy nagyon intenzív, kellemes illat, mely nem mástól, mint a kakukkfűtől származik. Latin néven a Thymus az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Körülbelül 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj összefoglaló neve, melyek között megkülönböztetünk például pettyes levelű, széles vagy gömbölyű levelű, citrom illatú, fahéj illatú vagy folyton virágzó egyedeket is.

A kakukkfű virágos hajtása (Fotó: Pinterest)

A kakukkfű sokak kedvenc gyógy- és fűszernövénye. Jellegzetes illata miatt gyakran készítenek belőle illóolajokat, melyek felhasználása szintén sokrétű. A kakukkfűből nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető, mely megvédi szervezetünket a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét és erősíti az immunrendszert. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhetőek vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások. Orrdugulás esetén inhalálásra alkalmas főzet készítendő belőle. Nyálkaoldó, köptető hatása miatt is kedvelt. Újabban vírusos betegségekre javasolják, ebben a tekintetben is igen sokrétű hasznosítása ismert. A nők növényének is nevezik, mert megszünteti a vérzési rendellenességeket és a görcsöket. Éjszakai alvópárnában enyhíti az alvási panaszokat. Depresszióra, fáradtságra tonizáló hatása miatt javallt. Étvágyjavító, puffadást szüntet, segíti az emésztést. Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Ülőfürdő formájában megfékezi a migrénes- és a hasi görcsöket, erősíti az immunrendszert.

2. Szezonális kincs: a csipkebogyó

Kifejezetten magas és változatos vitamintartalma miatt a csipkebogyó az egyik leghatékonyabb immunerősítő. Az egész Európában, így hazánkban is honos vadrózsa áltermése a csipkebogyó. A növény változóan, fél méter magasságtól kezdődően akár 3-4 méter magasra is megnőhet, előfordul mezők, legelők közepén, erdőkben és utak szélén egyaránt.

A csipkebogyó számos betegség esetén hatékonyan fejti ki hatását a szervezetben a benne található hatóanyagoknak köszönhetően. A-, B1-, B2-, C-, P- és K-vitamin tartalma miatt a következő problémák esetén alkalmazhatjuk: kiváló tápanyag C-vitamin hiánya esetén, ügyeljünk azonban, hogy ne forrázzuk a termést, hiszen ennek következtében csökkenhet a C-vitamin tartalom. Továbbá immunerősítő hatású, felfegyverezi a szervezetet a fertőzések, baktériumok ellen, meghűléskor csökkenti a lázat és enyhíti a nátha tüneteit, ám rendszeres fogyasztásával előbbiek kialakulása meg is előzhető. Segít az erek falának megerősödésében és a csontok képződésében is. A csipkebogyó szedése október végétől, november elejétől ajánlott, a néphagyomány szerint akkor jó leszedni a bogyókat, amikor már megcsípte a hajnali dér. A vadrózsa áltermését felhasználhatjuk természetesen ízesítőként is, például lekvár, szörp vagy gyümölcsborként is.

3. Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág, vagyis az echinacea purpurea a fészkesvirágzatúak (asterales) rendjébe, ezen belül az őszirózsafélék családjába tartozó faj. Ismert még bíbor kúpvirág néven is. Észak-Amerikában őshonos, hazájában az egyik legnépszerűbb gyógynövény, amit elsősorban az indiánok használtak, majd a hódítók révén vált ismertté világszerte. Európában, főleg az angolkerti kultúrában kedvelt dísz-és gyógynövény.

Az indiánok feljegyzéseiből tudjuk, hogy kezdetben fertőző betegségek ellenszereként hasznosították a bíbor kasvirágot. Belsőleg történő felhasználása elsősorban az immunrendszert támogatja. Fokozza a szervezet ellenálló-képességét a vírusfertőzések és a gyulladások ellen, de felső légúti megbetegedések esetén is alkalmazható, például torokgyulladás vagy köhögés kezelésére. A nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, valamint a nyálkahártya gyulladásának kezelésére összeállított kenőcsök egyik fontos összetevője. Fontos megemlíteni, hogy a bíbor kasvirág bármely fent említett területre vonatkozó alkalmazása előtt egyeztessünk szakemberrel, hiszen a gyógynövényben található egyed anyagok kölcsönhatásba léphetnek a májra káros gyógyszerekkel, egyes rákellenes gyógyszerekkel vagy szintetikus hormonokkal.

 

2021. október 11.

Demecs Norbi