Szent Borbála-nap alkalmából az MVM Mátra Energia visontai bányász emlékművénél a  hagyományohoz híven koszorúkat helyztek el a bányász hősök emlékére. Az erőmű vezetősége főhajtással tisztelgett azok emléke előtt, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket.

A megemlékezést követő ünnepségen a társaság kiemelt teljesítményt nyújtó bányász munkatársai kitüntetéseket vehettek át.

“Szent Borbála a hirtelen halállal járó, veszélyes szakmát űzők védőszentje. Európa csaknem minden országában évszázadok óta megünneplik december 4-én a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának napját.  

Elterjedése és fennmaradása annak köszönhető, hogy a természettel vívott harc egész Európában közös bányászhagyományokat és szokásokat alakított ki. Már a középkorban, az antik és a pogány hagyományok újszerű folytatásaként minden mesterségnek és foglalkozásnak égi patrónust, védelmezőt kerestek. 

Szent Borbálához szívesen folyamodtak a középkori bányászok, akitől a hirtelen halállal és a súlyos sebesüléssel szemben reméltek védelmet. Nevéhez nagyon sok népi hiedelem fűződik. 

A Borbála-kultusz az erre utaló első írásos emlékek szerint 1350 körül Németalföldről, Kuttenbergből eredt és terjedt el Európa-szerte. Magyarországon először Selmecbányán találkozunk a Borbála-tisztelettel, és innen terjed el a Felvidéken, elsősorban a bányavárosokban, majd a 14. és 15. században az ország egész területén általánossá vált.” Forrás: annavolgy.hu

2021. 12. 05.
Kékes Online
Fotó: Czímer Tamás