Az év eleji kilengést követően újból az évszakhoz illő idővel folytatódnak a januári napok. Olyannyira bekeményített a tél, hogy a mögöttünk álló hétvégén a Felső-Mátra fagyzugos pontjain helyenként közel -15 °C-os értékeket is mértek. A tartós, kemény hidegnek köszönhetően megindult a jégcsapképződés, számos vízfolyásunk öltött fagyos téli ruhát. Hétvégén többek között az Ilona-völgyben is jártunk, hogy megcsodáljuk a megfagyott Ilona-vízesés januári köntösét. Összeállításunkban mutatjuk a lenyűgöző fotókat!

Az elsősorban gyógyvizeiről és magával ragadó kastélyairól, villaépületeiről, no és persze üveggyártásáról híres Parádi-medence hosszú évtizedek óta közkedvelt úti cél mind a kulturális és történelmi, mind pedig a természeti értékek után kutató látogatók számára. A térség kiváló turisztikai lehetőségei, a színvonalas szállodák és vendéglátóhelyek, az autentikus palóc fogásokat kínáló éttermek, a múzeumok, a természet kincsei, a gyógyászat, valamint a gazdag túraúthálózat és a kerékpáros lehetőségek egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy Parád neve széles körben váljon ismertté a turizmusban.

A Parádfürdőtől déli irányba húzódó Ilona-völgy, koronájával, az Ilona-vízeséssel mind a Mátra, mind az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A zuhatag felé vezető, hársfákkal és hatalmas gesztenyefákkal szegélyezett út minden évszakban más-más ruhát öltve ugyan, mégis csodás természeti alagutat formálva invitálja a látogatók beljebb és beljebb a völgy mélyére. A vízeséshez vezető, 6 kilométer hosszú ösvény mellett olyan látnivalókat tekinthetünk meg, mint a gyógyhatású vizet kínáló Szent István-cseviceforrás, a legendás Mária-képoszlop, a lebilincselő panorámát nyújtó Visszhang-rét vagy akár combosabb kitérővel a Vörösvár csúcsa.

A január második hétvégéjére érkező jelentős, tartós lehűlés következtében térségünk számos pontján megindult a jégcsapképződés, mely a téli hónapok egyik látványos eleme.

Nem csak a tócsák víztükrei vagy a hegyi patakok csörgedező fátylai öltenek ilyenkor csipkézett jégpáncélt, de megfagynak a vízesések és források is, melyek környezete ilyenkor valóssággal olyan, mint egy katedrális hatalmas, több ezer sípból álló gigantikus orgonája.

Mivel az Ilona-vízesés hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga (az Ilona-patak folyásirányát nem mesterségesen terelték a közel 10 méter magas „V” alakú sziklafal nyílásához, hanem a természet alkotta azt), így fagyos külleme félelmetesen gyönyörű, monumentális formákat alkot a fagyos mátrai miliőben, melyre látogatásunk alkalmával is számos érdeklődő és természetjáró volt kíváncsi.

 

Nem csupán az Ilona-vízesés, de a völgyből a sárga sáv, majd a sárga kör turistajelzéseket követve körülbelül két órás túrával, 400 méteres szintemelkedéssel elérhető, a Kékes alatti Pisztrángos-tavat tápláló Nagy/Petőfi-forrás is megfagyott az elmúlt napokban, a hasonló természeti szépségeket kutató túrázók számára mindenképpen érdemes felkeresni. Szép élményeket kívánunk!

 

2022. január 11.

Demecs Norbi

Fotó: Czímer Tamás