Szabad szemmel is jól láthatóak a repedések a jégen

A mögöttünk álló, valamint jelenleg is érezhető, tartósan fagyos napok miatt nem csak jégcsapok képződtek és vízeséseink fagytak meg, de jégpáncél borítja a sokak által kedvelt Sás-tó felületét is. A jég vastagsága azonban minimális, így arra lépni élet- és balesetveszélyes, szigorúan tilos!
Magyarország legmagasabban fekvő tava, a Sástó és annak környezete minden évszakban kedvelt kirándulóhely. Az 50 méter magas kilátótorony, a vízi élővilág, a hatalmas rét, a libegő és a közeli kalandpark minden korosztály számára maradandó élményeket nyújt. A téli időszakban is sokan választják úti céljukként ezt a hangulatos mátrai helyszínt, így fontos felhívni a figyelmet a jelenlegi veszélyforrásra, a tavat borító jégpáncélra.


Az elmúlt napok markáns és tartósan alacsony hőmérsékleti értékeinek következtében befagyott az 507 méteres tengerszint feletti magasságon elterülő Sás-tó vize is, a jég azonban nem megfelelő vastagságú ahhoz, hogy azon bárki tartózkodjon. A tó jegének jelenlegi vastagsága mindössze 4-5 centiméter, amely baleset- és életveszélyes, így arra lépni tilos.

Az óva intés több ponton is, kihelyezett táblák és felhívások formájában olvasható a tó körül.

Az, hogy a jég nem biztonságos, tehát vastagsága nem éri el a minimum határt, azaz a 12 centimétert, szabad szemmel is bárhol látható a fagyos víztükörre tekintve, ugyanis a jég felületén számos repedés, légbuborék és vizesebb tócsák is feltűnnek.

Ismert információ, hogy minimum 12 centiméter vagy annál vastagabb jég ad kellő biztonságot a befagyott vízfelületen való tartózkodásra. A jég akkor éri el ezt a vastagságot, ha a hőmérséklet több napon át legalább –10 °C alatt marad. Ha az időjárás tartósan hideg és befagynak a természetes vizek, akkor sem szabad bárhol jégre menni. A természetes vizekben a jég alatt lehetnek meleg források, vagy olyan bomlási, rothadási folyamatok mehetnek végbe, amik hőt termelnek. Ezek miatt akár egyetlen négyzetméteren belül is eltérhet a jég vastagsága. Magyarországon minden vízfelületnek van egy kezelője: ez lehet horgásztársaság vagy önkormányzat, az ő feladatuk, hogy megmérjék a jég vastagságát, és megfelelő vastagság esetén kijelöljék a sportolásra alkalmas területeket. Ameddig nem látunk ilyen kihelyezett táblákat, addig a jégre lépni szigorúan tilos!

A szabad vizek jege a sportolási, szórakozási lehetőség mellett komoly veszélyeket is rejthet. A Magyar Rendőrség fokozott óvatosságra inti a lakosságot. A jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete és a felelőtlen emberi viselkedés miatt akár tragédia is bekövetkezhet. A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

Alaprendelkezésként TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni

    – éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
– járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
– kikötők és veszteglőhelyek területén,
–  folyókon és azok mellékágain.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Legalább 8 centiméteres jégvastagság szükséges, de igazából a 12 centiméter vastagságú jég az, amely már akár egy csoport egyidejű jégen tartózkodására, illetve sportolásra is alkalmas lehet.

 

2022. január 12.

Demecs Norbi

A jégre lépéssel kapcsolatos szakmai információk forrása: police.hu