Bükkszék amatőr színjátszói is remekeltek az idei VII. Pajtaszínházi Szemlén. A január végén megrendezett eseményen a Lúdas Matyi című előadást vitték színpadra a Széki Színjátszók. A részvételről, próbafolyamatról, a közösségi összetartásról Péntek Zoltánné Erikával, a csoport vezetőjével, közművelődési szakemberrel beszélgettünk.

Hogyan csatlakozott a település a Pajtaszínházi Szemléhez?

Már hetedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság a szemlét, ehhez csatlakozott Bükkszék 2020-ban. A bemutató tavaly január végén lett volna, de – mint minden mást – ezt is felülírt a járvány. Az NMI nyáron újraindította a programot, és így tudtuk most január végén a többi 19 megyével együtt bemutatni a produkcióinkat.

Hogyan készült az előadás, milyen volt a próbafolyamat?

A kedvelt klasszikus történetet, Fazekas Mihály: Ludas Matyiját adtuk elő, a szakmai mentorunk Nagy Adrienn, a Gárdonyi Géza Színház színművésze volt. 45 perces előadást készítettünk, hatalmas lelkesedéssel vágtunk bele a munkába. Mi tizenketten – általános iskolások, középkorúak és nyugdíjasok – amatőr színjátszóként csöppentünk a színpad varázslatos világába. Úgy gondolom mindenki egyformán beleadott apait-anyait a siker érdekében. A próbákat mindenki komolyan vette, becsülettel tette a dolgát, de persze sokat nevettünk, mókáztunk. Mindenki izgatottan várta, hogy majd hogyan állnak össze egésszé a részletek.

Látták már a helyiek az előadást?

Igen, ez a pályázat egyik feltétele, hogy a nemzeti színházi bemutató előtt a településen kell először előadni a darabot. Elmondhatom, hogy hatalmas sikerünk volt. Közel 150 fő jött el és nézte meg előadásunkat a bükkszéki egykori iskola tornatermében, mindenkitől csak pozitív visszajelzést kaptunk.

Mi lesz a Széki Színjátszók további sorsa?

Büszkén mondhatom, hogy a csapattagok nagyon megkedvelték egymást, ez köszönhető a befektetett munkának, a kapott dicsérő szavaknak. Ezért úgy gondoltuk, hogy nem csak ennyi volt, megmarad a kis közösségünk. Terveink szerint további műsorokkal készülünk majd nemzeti ünnepeinkre, nyáron a helyi főzőversenyre és ha összejön, Adácsra is eljutunk az Amatőr Színjátszó Csoportok Találkozójára. Azután pedig még ki tudja, mit tartogat a jövő.

 

2022. február 17.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött