2020. február 29-én rendezte először Detken farsangi jelmezes csülökfőző versenyt, melynek akkor a hideg idő ellenére is hatalmas sikere volt. Hogy a hagyományt folytassák, idén is megtartották a helyben népszerű gasztronómiai eseményt.

A versenyre jelentkező csapatok feladata az volt, hogy farsangi jelmezbe bújva elkészítsék a legfinomabb csülökpörköltet, melyhez a detki önkormányzat 3 kg csülökkel járult hozzá csapatonként. A résztvevők és a megjelent vendégek szabadon fogyaszthatták az üstökben gőzölgő, forró citromos teát és a Mátravin Borház Kft. által felajánlott forralt bort.

Dér Tibor Tamás, kirendeltségvezető és Dr. Vona-Túri Diána, alpolgármester a hivatali dolgozókkal karöltve megalakította az önkormányzati csapatot, hogy a versenyben nem résztvevő lakosokat is vendégül láthassák egy tányér pörköltre. Az ízletes ételhez a községi konyha készítette a köretet.

 Jó hangulatból nem volt hiány, fogyott a szíverősítő, a forralt bor és szólt a zene, melyre a jelmezbe öltözött közszolgák azonnal táncra is perdültek.

A héttagú zsűrinek nem volt könnyű dolga: a reggeli óráktól nyomon követték a versenyzők munkáját egészen a végszóig, hogy az ízek mellett a legjobb jelmezről is döntsenek. A legfinomabb pörköltet a Bene-patak betyárjai (nyugdíjas klub) készítették, ezt követte a Közszolgák (önkormányzati dolgozók, alpolgármester, kirendeltségvezető) főztje, a harmadik helyet pedig a KFGY csapat foglalta el.

A legjobb jelmeznek járó díjat a Közszolgák csapata tudhatta magáénak. Az önkormányzat szándéka a rendezvénnyel a hagyományteremtés, hiszen a detki kultúra és tradiciók – ha voltak is – bizony már a múltba vesztek. A szervezésben nyújtott segítségért köszönet illeti a Detk Jövője Egyesületet.

2022. 02. 20.
Kékes Online, Dr. Vona-Túri Diána
Fotó: Dr. Vona-Túri Diána