Szerda hajnalra megérkezett a várva várt csapadék. Az ország jelentős hányadában eső esett ugyan, ám a magasabb hegycsúcsokon olyannyira lehűlt a levegő, hogy eső helyett hó borította be a tájat. Térségünk magasabb területei, így a Mátra és a Bükk csúcsai is kifehéredtek. Fotókon és webkameraképeken mutatjuk a márciusi havazást.
A hosszú hétvége kellemes, napsütötte tavaszi időjárását követően egy peremciklon oltotta szomját az országos szárazságnak, mely kedd éjszaka, szerda hajnalban ért hazánk fölé. A ciklon hatására a legtöbb helyen a várva-várt eső itatta a száraz talajt, ám az Északi-középhegység magasabb, hűvösebb területein olyannyira lehűlt a levegő, hogy eső helyett hó formájában hullott a csapadék.

Térségünk területét tekintve a Mátrában és a Bükkben is havazást eredményezett a szerda hajnalban megérkező peremciklon, jelentősebb hótakaró a Bükkben alakult ki, nem csupán a fennsík 800-900 méteres tengerszint feletti magasságában, de a valamivel alacsonyabb területeken is, például Répáshután és Bükkszentkereszten is fehérbe öltözött a táj. Bánkúton hajnaltól kezdődően egészen a délelőtti órákig havazott, intenzív hózáporok formájában érkeztek a hatalmas pelyhek a fagyos talajra.

A Mátrában, Kékestetőn és Galyatetőn a hajnali esőzés a reggeli órákban váltott havazásba, ám jóval gyengébb intenzitással, mint a Bükkben. Az ország legmagasabb csúcsain mindössze rövid időre fehéredett ki a táj, s a gyér hólepel a legtöbb felületen hamar el is olvadt, ám a Bükk említett pontjain továbbra is összefüggő, néhány centiméter vastagságú hótakaró borít mindent, mely a fagyzugos területek, például az árnyékos töbrök kivételével várhatóan szintúgy hamar olvadni fog. Térségünk közútjai járhatóak, a hóval borított szakaszokon még téli gumival célszerű közlekedni.

Havazás Kékestetőn

A folytatásban visszatér a tavasz:

Csütörtökön már napos időre számíthatunk, több felhő csak a déli és a keleti tájak felett lehet. Számottevő csapadék nem várható. Helyenként élénk lehet a keleties szél. Hajnalra foltokban pára, köd képződhet. Reggel többfelé fagyni fog, délután pedig 9-15 fokra van kilátás. A hétvégén sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A keleti-északkeleti szelet többfelé kísérhetik élénk, néhol esetleg erős lökések. Reggelente szinte mindenhol fagyni fog. Délutánonként 6-11 fokot mérhetünk. – írja az Időkép.

 

2022. március 16.

Demecs Norbi

Forrás, fotók: Időkép webakamerák; Időkép, Répáshuta; Demecs Norbi