Április utolsó szombatján gazdag programkínálattal várják a települések a látogatókat.  A Tájházak napjához kapcsolódóan Mátraszentimrén újra nyit a Szlovák tájház, majálissal búcsúztatják az április Visontán, Detken, Terpesen és Tarnaleleszen.

Újra nyit a mátraszentimrei Szlovák tájház

A mátraszentimrei Szlovák tájház szombaton tíz órakor nyitja meg ismét kapuit. Kaszaláné Szabad Judit, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke érdeklődésünkre elmondta, három évvel ezelőtt csatlakoztak első alkalommal a Tájházak napjához. Örömteli számukra, hogy az elmúlt évek kényszerű szünete után ismét tágra nyithatják a tájház kapuját. Szombaton az időszakos kiállítás megnyitóján a helyi népviseletek bemutatója kap helyet, eredeti mátraszentimrei viseletek láthatók majd, mellette fotók mesélnek a régi viseletekről, szokásokról. A tájházat még 1995. augusztus 20-án Zakupszky László avatta fel, a település legendás tanítója, helytörténetéke kutatója, akinek nevét ma az általános iskola viseli. A Szlovák tájház két termében népi szobabelsőt és konyhát illusztrálnak a kiállított tárgyak. A konyhafelszerelések részint a falon kaptak helyet (sziták, reszelők, paradicsompasszírozó, tésztaszűrő, lyukacsos fakanál, tejszűrő), másrészt a zöldre festett nyitott polcos konyhaszekrényen tekinthetők meg (bögrék, cserépszilkék, fazekak, tányérok, cseréptálak, zománcozott tálak, rézmozsár, szalmából font szakajtók). A szobaberendezés főbb darabjai a fehér díszpárnás, fehér vászonterítős ágy, fiókos szekrények (kasznik), a karospad és az asztal. Az ágy előtt szokásosan helyezték el a bölcsőt, benne a pólyás babával. Érdemes a tájház további érdekességeivel is megismerkedni a szombaton tíz órakor kezdődő eseményen.

Visonta: majális

Egész napos színes programmal várják szombaton Visontára az érdeklődőket. Délelőtt tíz órakor kezdődik a főzőverseny, közben családi és egyéni vetélkedőkben mérhetik össze ügyességüket a résztvevők.

A színpadon a helyi óvoda és általános iskola gyerekeinek műsorával kezdődik a program, majd kora este igazi különlegességként férfi lábszépségverseny és sörivó, valamint spicces nyelvtörő verseny lesz. Az egész napos programot koncertek és utcabál zárja. A sörivó versenyre azokat várják, akik két deciliter sört szívószállal a legrövidebb idő alatt tudnak elfogyasztani. Jelentkezni helyben lehet, de érdemes ezzel igyekezni, mert csak negyven versenyzőt fogadnak az este nyolc óra után kezdődő programra. Ismét keresik Visonta legcsinosabb, legszexibb férfi lábát. A spcicces nyelvtörő versenyre pergő nyelvű, vállalkozó szellemű, jó kedélyű egyének jelentkezését várják, akik a kiválasztott verset hibátlanul mondják el, erre este kilenc óra után kerül sor.

Látványosnak ígérkezik a gyalogrally a majálison, négy fős csapatok vehetnek részt rajta, egy sofőrnek és három tolóerőnek kell majd egy járművet tolni, erre tíz órától lehet nevezni, a déli harangszóra indul a verseny.

 

Terpes: falusi majális

Szombaton két órakor kezdődik a művelődési ház parkjában a majális, mellyel kapcsolatban Bujáki Ferenc polgármester elmondta, örömteli, hogy ismét együtt ünnepelhetnek, hiszen régen rendezhettek közösségi eseményt. A programon természetesen gondolnak már a másnapra is, így az édesanyákat is köszöntik majd. A gazdag, zenés programot este retro disco zárja majd.

Lelesz Feszt

Tarnaleleszen a sportpálya ad otthont az ötletes nevű Lelesz Fesztnek. Az ebéd után kezdődő programokban helyet kap többek között a Szentdomonkosi Palóc Fonó Hagyományőrző Együttes és a Rákóczi Péter Ifjúsági Zenekar. A gyerekeket egész nap arcfestés, lufihajtogatás, óriás csúszda várja, de lesz emellett rodeó bika is, aki szeretné ügyességét kipróbálni. A programot este nyolc órakor kezdődő utcabál zárja.

 

Vasárnap: detki retro majális

Vasárnapra is marad program, így mindazok, akik a szombati nap után szeretnének egy különleges programot élvezni, azoknak irány Detk, a Retro majális. Délelőtt 11 órakor látványos retro gépjármű felvonulással kezdődik a program, ami a Búcsútérről indul. Aki élvezni szeretné a retro járműn való utazást, azoknak is lesz erre lehetőségüj Csepelen, vagy éppen egy Zetoron. A retro jegyében arra biztatnak mindenkit, keresse meg a szekrényekben, ládákban megbújó régi szoknyákat, nadrágokat, és jöjjön el az 1970-es 80-as, 90-es évek hangulatát idéző ruhában. Ehhez nem is kell más, mint egy kockás pléd, amire leheveredve már lehet is enni a virslit és hozzá meginni a régi majálisok elmaradhatatlan kellékét, a sört. Igazi piknik hangulat várható tehát Detken, ahol lehetőség lesz saját főzésre is, ehhez biztosítják a helyet a helyiek.

+1 program  – Naponta jár a kisvonat

Május elsejétől naponta közlekedik a Mátravasút Gyöngyös és Szalajkaház között, így akár hétköznapra is lehet kirándulást tervezni. Ahogyan korábban jeleztük, ebben az évben felújítás miatt nem közlekedik Gyöngyös és Mátrafüred között.

 

2022. április 29.

Kápolnai Nagy Ágnes