Májusi eső aranyat ér – tartja a néphagyomány. A napokban azonban aranyeső helyett jégkristályok hullottak térségünkben. Az év első komolyabb jégesője miatt néhány perc erejéig kifehéredett az ország csúcsa, Kékestető, de jelentős zivatarok sújtották Gyöngyös városát és környékét is.

Zivatarok, jégeső és felhőtölcsér is jelen volt kedden és szerdán országunk időjárási térképen. Térségünkben az évszakok váltakoztak néhány óra alatt, szikrázó napsütés, derült pillanatok, majd heves zivatarok követték egymást, jelentős hőmérséklet-különbséggel kísérve. A légköri labilitás megtette hatását, sorra pattantak ki a zivatarok kedd és szerda délután. Alig pár perc alatt törtek több kilométer magasra a gomolyfelhők. A reggeli derült időt hamar záporok, zivatarok feledtették. Kékestetőn jégeső párosult a zivatarhullámhoz.

Május 4-én, szerdán hatalmas felhőszakadás volt Gyöngyösön, a Mátra pedig Kékestetőn kívül több ponton is kifehéredett. Térségünkben intenzív csapadékhullás, jégeső kísérte a zivatarokat. A késő délelőtti óráktól beindult a zivatartevékenység. Gyöngyösön rövid idő alatt több mint 10 mm csapadék esett. A Kékestetőn elhelyezett webkamerák felvételei olyan képet mutattak, mintha havazott volna – a jégeső pillanatok alatt kifehérítette a csúcsot.

Félelmetes idő volt – kezdte megkeresésünkre válaszolva egyik olvasónk. – Egész délelőtt a kertben voltam, csupán egy könnyed ruhát viseltem, olyan meleg volt. A Mátra felett jelentek meg először a sötétszürke, ijesztő felhők, s a távolból már hallatszott az égzengés is. Nem sokkal később már itt is szél támadt, majd mint derült égből villámcsapás, olyan hirtelen kezdett el szakadni az eső.

Úgy ömlött, hogy a csapadékfüggöny olyan sűrű fátylat alkotott, melytől nem is látszottak a Mátra hegyei. Majd néhány perc múlva újból kisütött a nap, mintha mi se történt volna. Majd ez párszor, igaz már csak gyengébben, de megismétlődött a délután folyamán. – mesélte Kováts Jánosné Piroska, Gyöngyös – Kakastánc városrészi lakos.

A zivataros időszakok után, a délutáni órákban a természet azonban csodás látvánnyal ajándékozta meg a térséget. Viktor Tünde fotóin mutatjuk a Sirok felett megjelent kettős szivárványt.

 

2022. május 7.

Fotó: Viktor Tünde, Demecs Norbi

Felhasznált források: Időkép