Aldebrő község képviseletében 15 fő látogatott el a Maros megyében fekvő Balavásárra és Nagykendre augusztus első hétvégéjén. A látogatás apropóját az adta, hogy a két település pontosan 30 évvel ezelőtt írta alá testvértelepülési megállapodását, mely többek között az egyetemes magyarság érdekeinek védelmét, a népek, nemzetek barátságának elmélyítését, az évezredes magyar kultúra értékeinek jobb megismerését tűzte ki célul. A mai napig élő, jó kapcsolatot ápol a két település vezetősége és lakosai egyaránt.

“Minden évben kölcsönösen látogatjuk egymást, igyekszünk részt venni egymás kulturális rendezvényein is. Sokat segítettek ennek megvalósításában a különböző pályázatok is, s az idei látogatást is egy ilyen lehetőségnek köszönhetjük” – mondta Aldebrő polgármestere, Wingendorf János.

A lelkes kis csapat első megállója Nagyvárad volt, ahol megcsodálták a történelmi emlékekkel díszített főteret, a felújított Fekete Sas Palotát, a sétáló utcákat és parkot is. Innen egyenesen a Király hágóig vezetett útjuk, ahol a csodálatos panoráma mindenkit lenyűgözött.

“Este fáradtan érkeztünk meg szálláshelyünkre, ahol már vártak minket vendéglátóink képviselői. Nagykendi és balavásári ismerősökkel hangulatos bográcsos vacsorán vehettünk részt a Rózsa családnál, akikkel már szinte a kezdetektől tart a barátság. Másnap a szejkefürdői Mini Erdélyi Parkba vittek minket vendéglátóink, ahol több mint kilencven erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét néztük meg. Az élményparkban gyermek és felnőtt egyaránt tartalmasan töltheti el a napot, egyéb érdekességek mellett körutazást tehet a Mini székely gőzösön, meglátogathatja az Orbán Balázs Látogatóközpontot és utazhat a bivalyos szekéren. Innen Farkaslakára, a Tamási Áron síremlékéhez vezetett utunk, majd a tiszteletünk lerovása után egy halastó partján vártak bennünket estebédre házigazdáink” – olvasható a programon résztvevők beszámolójában.

Az esemény során Aldebrő község polgármestere, Wingendorf János és Nagykend alpolgármestere, Magyarosi Győző megerősítették aláírásukkal a 30 éves testvértelepülési kapcsolatot  és megállapodtak annak folytatásáról.

2022. szeptember 3.

Kékes Online

Fotó: beküldött

 

A testvértelepülési találkozó Magyarország Kormányának és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

 

Pályázati azonosító: TTP-KP-1-2022/1-000024