Closeup portrait of joyful girl posing without makeup on white background. Woman chose which shampoo is best to use

Nem, nem lehet megenni, bár a vegán jelző itt is azt jelenti, hogy az adott kozmetikai, szépségápolási termék állati összetevőktől mentes. Mivel nem biztos, hogy szívesen kennénk magunkra állatoktól származó kivonatokat, érdemes vásárlás előtt tájékozódni!

Milyen állati összetevők lehetnek egy kozmetikumban?

A szépségipar gyakran használ, mézet, méhviaszt, különféle tejeket, pl. kecsketejet, joghurtot, kollagént, állati kötőszövetből származó zselatint, selyemproteint, színezékként bíbortetűt – más néven kárminsavat (E120) -, sertésből, borjúból vagy marhából kivont sztearinsavat vagy a lanolin néven is ismert gyapjúzsírt. A glicerin, a keratin és a panthenol lehet állati és növényi eredetű is, ha odafigyelsz, az utóbbit tedd a kosaradba!

Honnan tudhatom meg a vásárlás közben, hogy egy termék vegán?

Érdemes a flakonon keresni a sárga-zöld vegán logót vagy feliratot, illetve a nyuszis szimbólumot is, ami arra utal, hogy a termék állatkísérletek nélkül készült. Az Európai Unióban elvileg nem lehetne állatokon tesztelt terméket forgalomba hozni, de több cég azzal trükközhet, hogy az EU-n kívül, például a távolkeleten teszteltet.

A veganizmus akkor nem egy diéta?

Nem diéta, bár kétségtelenül az egyébként tápláló és ízletes ételeket felvonultató táplálkozási oldala a legismertebb és legelterjedtebb. Hazánk meghatározó vegán magazinja idén is elindította a világszerte egyre népszerűbb Veganuár kihívást, ami teljes körű és ingyenes támogatást nyújt ahhoz, hogy bárki kipróbálhassa a környezettudatos vegán életmódot, a növényi alapú táplálkozást. Rengeteg recepttel, bevásárlási, háztartásvezetési tippekkel, tanácsokkal, összetartó online közösséggel segítik mindazokat, akik adnak egy esélyt az állatok kizsákmányolásától mentes életmódnak.

Én is csatlakozhatok?

Igen, és nem csak januárban! Regisztrálni a prove.hu/veganuar oldalon lehet. A mozgalom szószólója többek között Dallos-Puskás Péter zenész, Karalyos Gábor színművész – a Vegán Hegylakó -, és Garami Gábor rádiós műsorvezető is. Hazánkban a kihívásba január elsejéig több mint 15 ezren vágtak bele, hogy megbizonyosodhassanak róla: a vegán életmód egészségesebb, fenntarthatóbb, etikusabb, emberségesebb, változatosabb és biztonságosabb, mint a hagyományos, állati összetevőket tartalmazó.

2023. 01. 30.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: freepik